
Yağmurun Ardından Kuzugöbeği Bolluğu!
Baharın gelmesiyle birlikte kuzu göbeği (höbelen) adı verilen mantar cinsleri toprağın yüzeyine çıkmaya başladı.
Sinop’un Boyabat ilçesinde baharın gelişiyle birlikte doğa yeniden uyanıyor. Nemli toprakların gizli hazinelerinden biri olan kuzugöbeği mantarı (halk arasında höbelen olarak bilinir), toprağın yüzeyine çıkmaya başladı.
Türkiye’de yalnızca belirli bölgelerde doğal olarak yetişen ve dünyada sınırlı sayıda ülkede üretimi yapılabilen kuzugöbeği mantarı, yüksek besin değeri ve şifa kaynağı olarak biliniyor. Geçtiğimiz yıllarda Türkiye’de ilk defa Mersin’de Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü tarafından bir serada üretimi gerçekleştirilen bu değerli mantar, Boyabat’ta doğanın sunduğu haliyle toplayıcılarını bekliyor.
Nisan ve mayıs aylarında yağmurun ardından sedir, çam, köknar ve meşe ağaçlarının gölgesinde kendini gösteren kuzugöbeği mantarı, herhangi bir ekim gerektirmeden tamamen doğal yollarla yetişiyor. Lezzeti ve sağlık açısından sunduğu faydalar nedeniyle oldukça kıymetli olan bu mantar türü, bağırsak ve mide rahatsızlıklarına iyi geldiği bilinen özellikleriyle de dikkat çekiyor.
Toprakla uyum içinde, doğanın sunduğu haliyle Boyabat’ın ormanlarında filizlenen kuzugöbeği mantarı, hem doğaseverlerin hem de şifalı besinlere meraklı olanların ilgisini çekmeye devam ediyor.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.