Uzm. Dr. Özcan Aydoğdu Konuştu: "Koronavirüs ile Yaşamayı Öğrenmeliyiz!"
Özel Medibafra Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzman Doktoru Özcan Aydoğdu, bafra55.net haber muhabirine açıklamalarda bulundu.
Koronavirüs (Kovit-19) salgını, Çin’in Wuhan kentinde başlayıp, kısa sürede hızla dünyaya yayılmıştı.
Dünyada olduğu gibi ülkemizde de görülen bu salgın, etkisini yavaş yavaş kaybetmeye başladı. Son verilerde yaşanan düşüşler nedeniyle ve normalleşmenin de hayata geçmesiyle vatandaşların uzun bir süre daha tedbiri elden bırakmaması gerekiyor.
Konu ile ilgili Özel Medibafra Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzman Doktoru Özcan Aydoğdu bafra55.net muhabirine açıklamalarda bulundu.
Dr. Aydoğdu yaptığı açıklamada, “Kovit-19 virüsü ile mücadelede her zaman söylediğimiz gibi en önemli şey sosyal mesafeyi korumak ve maske takmak. Vaka sayıları ve vefat sayıları azalıyor. Bu durumda yeni tanılar ve hastanedeki hasta sayısı da azalıyor. Ama tamamen bitmiş değil, tamamen bittiğini görebilmek için bu sayıların binler değil, yüzlere kadar düştüğünü görmemiz gerek. Sayı azalıyor diye gevşememeliyiz. Sistem eski haline dönmeyecek değil, yapılması gereken önlemleri elden bırakmamak.” dedi.
KORONAVİRÜS 2-3 SENE DAHA SÜREBİLİR
Koronavirüsün hemen bitmeyeceğini hatta bu virüsle yaşamayı öğrenmemiz gerektiğini belirten Dr. Aydoğdu, “Koronavirüs kolay kolay bitecek gibi değil, ortalama 2-3 sene daha virüsle yaşamaya devam edeceğiz gibi görünüyor. Tamamen bitmesi için toplumun yüzde 60’ının bu virüs ile enfekte olması, bağışıklık kazanması gerekiyor. Şu anki verilere göre toplumun henüz yüzde 1, yüzde 2 ‘lik kısmı enfekte halinde. Dolayısıyla bu oran, söylemiş olduğum veriyi bulmadığı sürece biteceğini zannetmeyin. Ama bu süre içerisinde aşı ya da tedavi bulunursa daha kısa zamanda biteceğini söyleyebiliriz.
KORONAVİRÜS YAŞAM TARZI HALİNE GELDİ
Koronavirüs artık yaşam tarzımız haline geldi. Bu nedenledir ki, sosyal mesafeyi korumamız, kalabalığın olduğu yerlerde mutlaka maske takmamız gerekmektedir. Açık havada kişilerle aranızda 1 metre ve uzun bir mesafe varsa maske takmak zorunda değilsiniz.
Bir ya da bir buçuk ay içerisinde ikinci bir dalga olmadığı sürece daha da rahatlayacağımızı düşünüyorum.“ dedi.
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ DÜŞÜK OLDUĞU İÇİN EN RİSKLİ GRUP YAŞLI VATANDAŞLAR
Bafra55.net muhabirinin yönelttiği; “65 yaş üstü vatandaşlar kısıtlama günü dışarıya çıkarken, çocuklar neden halkın yoğun olduğu gün dışarıda oluyor? Yaşlılara göre çocuklar için daha büyük tehlike arz etmiyor mu bu durum?” sorusuna cevaben Aydoğdu, “Esasında değişen bir şey olmuyor. Bizim korumamız gereken insanlar yaşlı insanlar. Çünkü yaşlılarda bağışıklık sistemi daha düşük olduğu için hastalık daha ağır seyrediyor ve ölümcül olabiliyor. Çocuklarda herhangi bir sıkıntı görmedik. Tedavi ihtiyacı verme ihtiyacı bile duymadık. Ama çocuklar her halükarda yetişkinlere veya yaşlılara bulaştırma adına risk taşıyabiliyor. Sosyal mesafeyi ayarlayamadıkları için de uzak olmaları hepimizin sağlığı açısından en doğru olanı.” şeklinde konuştu.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.