Alper Güngör-Yazılımcı

Alper Güngör-Yazılımcı

 Teknoliji ile ilgili bilmeniz gereken bilgiler…

A+A-

  Bu güne kadar Teknoloki ile ilgili belki hiç aklınıza gelmeyen yada bilmediğiniz soruların cevabı aşağıda olabilir. Yirmi yıllık bir tecrübe ile sizlerle nacizane bu bilgileri paylaşıyorum.

1.    Bilgisayar başında çalışırken dakikada ortalama yedi kere göz kırpıyoruz, bilgisayar başında olmadığımızda ise bu sayı yirmiye çıkıyor. Bilgisayar başında gözlerimizin kurumasının sebebi de işte tam olarak bu.
2.    Ders notlarını elleriyle yazan öğrenciler bilgisayara yazan öğrencilere göre daha iyi öğreniyor.
3.    Dünyada 60 saniye içerisinde 187 milyon elektronik posta gönderimi yapılıyor.
4.    Instagram üzerinden bir dakika içerisinde 174,000 paylaşım yapılıyor.
5.    İnternette açılan ilk alan adı Symbolics.com’dur ve hala aktiftir. Bu alan adı 15 Mart 1985 yılında kaydedilmiştir.
6.    Dünya'nın en uzun süre yanan ampulü California'da bulunmaktadır. Bu ampul 1901 'den bu yana yanmaktadır.
7.    Telefonu uçuş moduna alıp şarj ederseniz normal moda göre daha hızlı şarj olur.
8.    Her gün kullandığımız klavyelerdeki F ve J harflerine dikkat ettiniz mi? Tuşların üzerinde küçük kabarık bir çizgi vardır. Hatta dokunmatik olmayan telefonların 5 tuşunda da aynı çizgi bulunur. Bunun sebebi, 10 parmak klavye kullanırken F ve J harflerindeki bu çıkıntıların size yol göstermesi içindir. İşaret parmaklarının bu iki tuşa koymanız gerekiyor ki diğer parmaklar ona göre yerine otursun.
9.    Arabalardaki ilk hız göstergeleri 1922 de kullanılmaya başladı.
10.    Dünyanın en hızlı trenleri olan Maglevler yaklaşık 600 km/s hızla hareket eder. Bu hız bir uçağın kalkış hızından fazladır.
11.    İlk helikopter tasvirini İtalyan ressam Leonardo da Vinci 1480’li yıllarda yapmıştır. İlk modern helikopter ise 1939 yılında Rus asıllı ABD’li bilim insanı Igor Skorksy tarafından yapılmıştır.
12.    Popüler sosyal medya platformu Twitter’ın kuşunun adı “Larry”dir. 1978-1992 yılları arasında ABD Basketbol Ligi NBA’de forma giyen efsane basketbolcu Larry Bird’den gelir.
13.    1940 yılında ünlü matematikçi Edward Kasner, 9 yaşındaki yeğeni Milton Sirotta’ya, “1’in ardından yüz sıfırın geldiği çok büyük bir sayı düşün. Sence bu sayının adı ne olabilir?” şeklinde bir soru yönelttiğinde Milton “Ancak googol gibi aptalca bir şey olabilir” cevabını vermiştir. Bu terim o tarihten itibaren matematikte kullanılmaya başlamıştır. Larry Page ve Sergey Brin ise 1998 yılında kurmuş oldukları bilgisayar şirketine bu sayıdan esinlenerek “Google” adını vermişlerdir. En büyük sayı, 1 googol = 10 üzeri 100’dür.
14.    Teknoloji kelimesi, Yunanca tekhne (alet) ve logos (bilgi, bilim) kelimelerinin birleşiminden oluşur ve alet bilimi demektir.
15.    Her ay PC’leri tehdit eden 5 binden fazla kötücül yazılım keşfediliyor ve sayıları sürekli olarak artıyor.
16.    Dünya’da kullanılan tüm paranın sadece yüzde 10’u maddesel gerisi ise tamamen dijital olarak kullanılıyor.
17.    Eğer insan beyni kadar güçlü bir bilgisayar yapılabilseydi bu makinenin saniyede 38 bin trilyon işlem yapabilmesi ve 3 bin 580 terabayt RAM kullanması gerekecekti.
18.    Google kurulduğundan bu yana akademik zekadan çok pratik zekaya önem veren bir firma olmuştur. Şu anda bile çalışanları arasında üniversite diploması olmayan çalışanlar bulunmaktadır. Bu pek çok teknoloji firmasında bu şekilde devam ediyor.
19.    Kağıt para sanıldığı gibi kağıttan değil pamuktan yapılır.
20.    Bilgisayarlı robot kolları ilk kez 1961 yılında otomobil fabrikalarında kullanılmaya başlanmıştır.
21.    Sanal gerçeklik fikri, ilk kez 1962 yılında Morton Heilig (günümüzün multi-medya uzmanı) tarafından; görme, işitme, koklama ve dokunma duyularımıza hitap eden Sensorama adında bir makine olarak vücut bulmuştur.
22.    Olağan bir iş gününde klavye üzerinde dolaştırdığımız parmaklarımızın kat ettiği mesafenin yaklaşık 20 km olmasına ne dersiniz?
23.    Bilgisayar ekranından bir şeyler mi okuyorsunuz? Okuma hızınız kâğıt üzerinden okumaya oranla yüzde 10 daha yavaş.
24.    Yıllar sonra Mors alfabesine giren ilk karakter e-posta adreslerinde kullandığımız “@” işareti oldu.


 

Önceki ve Sonraki Yazılar