Sinop’ta Güneş Panelleri ile Elektrikli Araç Şarj Sistemi Kuruldu

Sinop’ta Güneş Panelleri ile Elektrikli Araç Şarj Sistemi Kuruldu

Türkiye'nin elektrikli araç piyasası TOGG ile hareketlenirken, şarj istasyonlarına olan ihtiyaç da giderek artıyor.

A+A-

Türkiye'nin elektrikli araç piyasası TOGG ile hareketlenirken, şarj istasyonlarına olan ihtiyaç da giderek artıyor. Sinop Üniversitesi Meslek Yüksekokulu'ndan Dr. Öğretim Üyesi Serkan İşcan, güneş enerjisi ile elektrikli araçları şarj edebilen bir sistem geliştirdi. Üniversitenin kampüsünde kurulan bu istasyonda TOGG'un şarj edilmesi de sağlandı.

Serkan İşcan, projenin amacının sürdürülebilir enerji kaynaklarını etkin bir şekilde kullanarak çevre dostu elektrikli araç şarjı sağlamak olduğunu belirtti. Proje dört aşamadan oluşuyor ve ilk aşaması tamamlanmış durumda. İlk aşamada geliştirilen alternatif akım (AC1) şarj istasyonu, araçların şarj süresini 10 saatten 2 saate düşürebiliyor.

Yenilenebilir Enerji ve Şarj Sistemi

Projenin ikinci aşaması ise güneşten elde edilen enerjiyi depolama üzerine olacak. Kullanıcıların taleplerine ve araçların menziline göre enerji ayarlaması yapılabilecek. Üçüncü aşamada akıllı şebekeler ile etkileşim sağlanacak ve üretim yönetimi optimize edilecek. Son aşamada ise yapay zeka destekli bir sistem ile şebeke yönetimi sağlanarak, Türkiye’nin 2030 ve 2053 iklim değişikliği planlarına katkı sağlanması hedefleniyor.

Bu proje, hem sanayiye katkı sağlarken hem de öğrencilere eğitim için uygulamalı bir alan sunuyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.