Sinop’ta 2.300 Yıllık Balatlar Yapı Topluluğu'nda Hristiyan Dini Figürleri Bulundu

Sinop’ta tarihi 2.300 yıla dayanan Balatlar Yapı Topluluğu'nda gerçekleştirilen kazı çalışmalarında, din adamları figürleri, kilise piskoposları ve Hristiyan dini figürleri ortaya çıktı.

A+A-

Sinop’ta tarihi 2.300 yıla dayanan Balatlar Yapı Topluluğu'nda gerçekleştirilen kazı çalışmalarında, din adamları figürleri, kilise piskoposları ve Hristiyan dini figürleri ortaya çıktı.

Kazı Çalışmaları ve Bulgular

Balatlar Yapı Topluluğu Kazı Başkanı Prof. Dr. Gülgün Köroğlu, kazı çalışmalarının Haziran başında başladığını ve Kasım ayı sonuna kadar devam edeceğini belirtti. Prof. Dr. Köroğlu, "Bu yıl duvar resimlerinin restorasyonuna ağırlık verdik. Kilise içinde daha önce kurduğumuz iskele vardı. Burası yapı olarak Roma hamamının bir bölümüydü, ancak 12. yüzyıldan sonra kilise olarak kullanılmış," dedi.

Tarihi Önemi

Kazılar sırasında ortaya çıkan buluntular, bölgenin farklı dönemlerde farklı medeniyetler tarafından kullanıldığını gösteriyor. Kilise, son Osmanlı dönemine ait Rum Ortodoks manastırının mezarlık kilisesi olarak biliniyor. Hz. Meryem’in uykusuna, ölümüne ve Hz. İsa’nın göğe yükselişine adanmış olan kilisede, 17. ve 13. yüzyıllara ait farklı tabakalarda resimler bulundu.

Restorasyon Çalışmaları

Restorasyon çalışmalarının Sedef Öztürk başkanlığında sürdüğünü belirten Prof. Dr. Köroğlu, "Bu kilise, farklı dönemlere ait resimlerin bulunduğu ve restorasyon çalışmaları ile kültüre ve tarihe önemli katkılar sunan bir mekan. Amacımız, bu farklı dönemleri belirlemek, ikonları ortaya çıkarmak ve restore etmektir," ifadelerini kullandı.

Anahtar Kelimeler: Sinop, Balatlar Yapı Topluluğu, kazı çalışmaları, Hristiyan dini figürleri, restorasyon

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.