Üzerinden tam bir yıl geçen uygulama kapsamında bugüne kadar 4 bin 524 bebeğin nüfus kaydı ilk defa doğdukları sağlık kuruluşlarında yapılarak kimlikleri ailelerinin adreslerine gönderildi.
Nüfus Hizmetleri Kanununda yapılan bir düzenleme ile nüfus müdürlüklerinin yanı sıra Sağlık Bakanlığına bağlı sağlık kuruluşlarının da doğum ve ölüm olaylarını nüfus kütüklerine tescil edebilmelerine imkan sağlanmıştı. Düzenleme sayesinde Sağlık kuruluşlarında dünyaya gelen ve anne/babaları tarafından isimleri belirlenen çocukların doğum bildirimleri, nüfus müdürlüklerine gitmeden doğumun gerçekleştiği sağlık kuruluşunda yapılabiliyor.
4 Bin 524 Çocuğun Doğum Tescili İlk Defa Doğdukları Hastanelerde Yapıldı
Sağlık kuruluşunda dünyaya gelen çocukların e-Tescil (Doğum) üzerinden doğum bildirilebilmesi için çocuğun isminin belirlenmiş olması, anne ve babanın Türk vatandaşı olması, doğumun gerçekleştiği sağlık kuruluşundan taburcu olunmamış olması ve sağlık kuruluşundan talep etmeleri gerekiyor. Uygulamanın sağlık kuruluşlarında başladığı geçen yıldan bugüne kadar geçen bir yılda ise 2 bin 157 kız ve 2 bin 367 erkek çocuk olmak üzere toplam 4 bin 524 doğum tescili yapılarak kimlik kartları ailelerin adreslerine gönderildi.
İlk Etapta 30 Sağlık Kuruluşunda Başlanıldı
Sağlık Bakanlığı ile ortak yürütülen çalışmalar kapsamında Bakanlığımıza bağlı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından sağlık kuruluşu personellerine verilen eğitimler sonucunda; Ankara, İstanbul, Rize ve Kırıkkale illerinde toplam 30 adet sağlık kuruluşunda başlanıldı. İlerleyen dönemde İstanbul’daki diğer sağlık kuruluşlarında da e-Tescil (Doğum) uygulamasına geçilmesi, gerekli eğitim ve altyapı çalışmalarının tamamlanarak uygulamanın diğer illerdeki sağlık kuruluşlarında da yaygınlaştırılması hedefleniyor.
Ölüm Tescili De Artık Sağlık Kuruluşlarında Yapılabiliyor
Ayrıca ölüm olayını bildirmekle yükümlü olan sağlık kuruluşlarınca Ölüm Bildirim Sistemine (ÖBS) kayıt edilen “Ölüm Belgelerinin" elektronik ortamda Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi (MERNİS)’e gönderilmesine ve tescil işlemlerine Ankara ve İzmir'deki sağlık kuruluşlarında yapılan pilot uygulama sonrasında başlanıldı. Uygulama kapsamında bugüne kadar İzmir’de 5.463, Ankara’da 2.036 olmak üzere toplam 7.499 işlem gerçekleştirildi.