Bir zamanlar tütünüyle Türkiye ve dünya piyasalarında anılan Bafra ve Bafra tütünü bu yıl üreticilerin yüzünü güldürecek gibi. Tütün ekim alanlarının bu yıl geçen yıla göre en az 2-3 kat artmasıyla üretimde aynı doğrultuda artış göstermiştir. Bu yıl yaz mevsiminin de sıcak geçmesi nedeniyle üretilen tütünlerin kalitesi de yükselmiş ve böylece Bafra tütünü dünya piyasalarında tekrar 1990 öncesi konumuna gelmeye başlamıştır.
Hükümetin belirlediği büyüme hızı yarıya çekilmiş, enflasyon ise belirlenenin iki katı olmuştur. Bu da şunu göstermektedir ki, tütün üretimindeki girdi fiyatları en az iki katına çıkmıştır.
Sonuçta CHP olarak şunu söylüyoruz, her ne kadar sezon başında tüccarlarımızla yapılan anlaşmalar olsa da yukarda saydığımız nedenlerden dolayı tütünün kilosu en az 1, 65 TL olmalı diyoruz. Eğer 2014 yılı ürünümüz bu fiyatlarla alınırsa çiftçimizin alınteri değerlendirilmiş olacak, böylece Bafra tütünü tekrar dünya piyasalarındaki yerini alacak hem üreticimiz hem de tüccarımız kazanmış olacak.
KARAKÖY HARASI 30 YILLIĞINA SUDAN UCUZ FİYATA KİRALANIYOR
Bafra-Samsun karayolu üzerinde Samsun iline 40 km, Bafra ilçesine 10 km mesafede bulunan Karaköy Tarım Işletmesi Müdürlüğü, Yüksek Planlama Kurulu’nun 14.03.2012 tarih ve 2012/T-3 sayılı kararları doğrultusunda gerçek ve tüzel kişilere kiraya verilecek.
Merkezde 7.673 da ve merkeze 20 km uzaklıkta , Düden mevkinde 12.399 da olmak üzere toplam 20,072 da olan işletme arazilerinin tamamı bir yıllık muhammen kirası 1.445.000 TL, geçici teminatı 86.700 TL olarak belirlendi.
Ben CHP Bafra İlçe Teşkilatı Başkanı Nihat Oktay olarak Bafra Halkı adına soruyorum parselizasyonu bulunmayan eşsiz değerde böylesine büyük bir arazinin değer tespiti neye göre yapıldı. Harada 1 dekar için belirlenen yıllık 72,5 lira kira bedeli emsallerinin çok altında komik bir rakam.
Bölgesel güç birliği ve tam bir birliktelikle hareket ederek bölgede hayvansal ve bitkisel yetiştiriciliğinin ve ekolojik turizimin üssü olabilecek bu tek parça arazinin sudan ucuz fiyata kiralanmasının ardındaki gerçekler nelerdir.
Çok değerli Bafralı hemşehrilerim TİGEM Türkiye’de oniki işletmesinin sekizini satışa çıkardı ve bu işletmeleri sattı. Satılan arazilerin hemen hepsi yöre insanı tarafından alındı ya da sahiplenildi. Şimdi gelin görün ki Samsun’da bizim haramıza talip olan Diyarbakırlı bir işadamı arkadaşımız. Yanlış anlaşılmasın, hangi ilden olursa olsun oda sonuçta bu ülkenin bir vatandaşı. Bizim niyetimiz Diyarbakırlı, İzmirli, İstanbullu yatırımcıya karşı olmak değil. Bizim hassasiyetimiz yöre insanının önceliklerinin korunması.
Ben Bafralıya ve Samsunluya şunu soruyorum. Bu harayı neden bizlerden biri almıyor, neden bizlerden biri sahiplenmiyor. Bu satış çevre köylülerimizin paydaş edileceği bir girişim şeklinde planlanamaz mı? Haraya Samsunluyu dahil etmeye yönelik birtakım toplantıların yapıldığını biliyorum. Belediyelerin, odaların ve birliklerinde konuyla ilgilendiğini de biliyorum. Ancak somut bir adım atılmış değil.
Sonuç olarak biz CHP olarak şunu söylüyoruz. Gelin bu satışı partiler üstü bir mecraya taşıyıp konuyu Samsun’un ve Bafra’nın sorunu olarak görelim. Haramıza sahip çıkalım. Bu elimizdeki son şans. Bir daha geriye dönüşü mümkün değil. Bu işe öncelikle sahip çıkacak olan Samsun Büyükşehir Belediyesi ve Bafra Belediyesidir. İşadamlarımızla, çiftçilerimizle, odalarımızla, birliklerimizle kısaca tüm sivil toplum kuruluşlarımızla birlikte haraya sahip çıkalım.
Hara Bafranındır, Samsunundur ve öyle de kalmalıdır…
NİHAT OKTAY
CHP BAFRA İLÇE BAŞKANI