Sinop’ta 1853 Sinop Baskını’nın 171. Yıl Dönümünde Anma Töreni Düzenlendi

Osmanlı donanmasının en büyük felaketlerinden biri olarak kaydedilen Sinop Baskını'nın 171. yıl dönümünde, 2 bin 800 asker için anma töreni düzenlendi.

Osmanlı donanmasının en büyük felaketlerinden biri olarak kaydedilen Sinop Baskını'nın 171. yıl dönümünde, 2 bin 800 asker için anma töreni düzenlendi. 30 Kasım 1853 tarihinde Rus donanması tarafından Osmanlı donanmasına yapılan deniz baskını sonucu şehit düşen askerler, Sinop Limanı’nda düzenlenen törenle anıldı. Şehitlerin kemiklerinin muhafaza edildiği müze bahçesindeki şehitlikte yapılan törene, çelenk konulmasının ardından askeri tören mangası saygı atışı yaptı.

Törende Konuşan Doç. Dr. Cenk Demir: "Rusya’nın Osmanlı’yı Ortadan Kaldırma Siyasetinin Bir Tezahürü"

Törende, Sinop Üniversitesi’nden Doç. Dr. Cenk Demir bir konuşma yaptı. 1853-1856 Osmanlı-Rus Savaşı’nın (Kırım Harbi) önemli kırılma anlarından biri olan Sinop Baskını’nın üzerinden 171 yıl geçtiğini belirten Demir, bu olayın Rus dış politikasının "Osmanlı Devleti'ni ortadan kaldırma" hedefinin bir tezahürü olduğunu vurguladı.

Demir, Osmanlı Devleti'nin Rusların bu politikalarına karşı hem diplomatik hem de askeri önlemler aldığını, ancak Türk filosunun Kasım 1853’te Karadeniz’e açıldığında fırtınaya yakalandığını ve Sinop Limanı'na sığındığını ifade etti. Rus donanmasının Sinop Limanı’na geldiği gün, Türk filosunun Sinop’ta beklemeyi tercih ettiğini belirten Demir, 30 Kasım 1853’te Rus donanmasının Sinop önlerinde Türk filosuna saldırdığını ve sadece bir vapurun sağ kurtulduğunu söyledi.

Tarihi Çarpışma ve Şehitlerimizin Hatırası

Demir, Sinop Limanı’nda gerçekleşen bu deniz muharebesinin dünya tarihindeki yelkenli ahşap gemilerin rol aldığı son çarpışma ve patlayıcı mermilerin kullanıldığı ilk çarpışma olduğuna dikkat çekti. Sinop önünde bir buçuk saat süren mücadele sonunda Osmanlı filosunun büyük bir kısmı yok edilirken, yüzlerce Osmanlı denizcisi şehit oldu. Ruslar, saldırılarının ardından Türk mahallelerini de yakarak büyük bir yıkıma yol açtı.

Sinop halkının seferber olarak şehitlerin yaralarını sarıp hızlıca defnettiğini belirten Demir, 1858 yılında şehitlerin hatıralarını yaşatmak için şehitlik alanının taş duvarlarla çevrildiğini, Sadrazam Mehmet Ali Paşa tarafından bir kitabe yaptırıldığını, 1923'te Şehitler Abidesi'nin temelinin atıldığını ve 1933'te ise açılışının yapıldığını ifade etti.

Çelenk Bırakıldı ve Tören Son Buldu

Konuşmaların ardından, anma töreni şehitlerin anısına denize çelenk bırakılmasıyla sona erdi. Sinop’taki bu anlamlı törende, şehitlerimizin hatırası bir kez daha yaşatıldı ve tarihe acı bir iz bırakan bu olay unutturulmadı.

Sinop Haber Haberleri

Sinop'ta Kamyonet Kazası: 1 Ölü, 2 Yaralı
Boyabat’ta Şüpheli Şahıstan Uyuşturucu Ele Geçirildi
Sinop'ta Trafik Kazası: Otomobilin Çarptığı Yaya Hayatını Kaybetti
Sinop Kent Meydanı Millet Bahçesi Projesi Şehre Yeni Bir Çehre Kazandırdı
Sinop’ta Jandarma Ekiplerinden Düzensiz Göç ile Mücadelesi