Olay, İlkadım ilçesi Kale Mahallesi'nde bulunan bir döviz bürosunda yaklaşık 3 ay önce meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, Adem K. (51), 5 adet sahte 100 dolarlık banknotu döviz bürosunda bozdurmak istedi. Döviz bürosundaki görevliler paranın sahte olduğunu fark edince polise haber verdi. Olay yerine gelen polis ekipleri, Adem K.'yı gözaltına aldı. Adem K., Samsun Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Şube Müdürlüğü ekiplerine teslim edildi.
KOM Şube Müdürlüğü ekipleri soruşturma kapsamında Kale Mahallesi'nde bulunan bir derneğe operasyon düzenledi. Dernekte yapılan aramada 75 adet sahte 100 dolarlık banknot ele geçirildi. Olayla ilgili gözaltına alınan Yılmaz A.'nın üzerinde de 20 adet sahte 100 dolarlık banknot bulundu.
Operasyon kapsamında Yaşar İ. (47), Hüseyin G. (49), Yılmaz A. (55) ve Tamer K. (51) de gözaltına alındı. Sahte paraları İstanbul'dan Hüseyin G.'nin getirdiği öğrenildi. Adem K. ifadesi alınıp savcının talimatı doğrultusunda serbest bırakılırken, ifadeleri alınan Yaşar İ., Hüseyin G., Yılmaz A., Mustafa A. ve Tamer K. Samsun Adliyesi'ne sevk edildi. Savcıya ifade veren 6 kişi tutuklanmaları talebiyle nöbetçi mahkemeye sevk edildi. Nöbetçi mahkemeye ifade veren Yaşar İ., Hüseyin G. ile Yılmaz A. tutuklanarak Samsun Kapalı Cezaevi'ne gönderilirken, Tamer K. adli kontrol şartı ile Mustafa A. ise şartsız serbest bırakıldı. 3'ü tutuklu 5 kişi hakkında Samsun 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde "parada sahtecilik" suçundan dava açıldı.
Bugün görülen davanın ilk duruşmasında tutuklu sanıklar Yılmaz A., Hüseyin G. ve Yaşar İ. ile tutuksuz olan Tamer K. ve Mustafa A. hazır bulundu.
Yılmaz A., "Yaşar İ. derneğin başkan yardımcısıdır. Hüseyin G. de genel sekreter olarak çalışır. Her ikisini de dernekten tanırım. Hüseyin G.'nin Tamer K.'ye borcu vardı. O borcunu ödemek amacıyla 2 bin dolar verdi. Parayı dernekte verdi. Paranın sahte olduğunu bilmiyordum. Paranın kaybolacağından korktum. Kemalettin A.'ya bir zarf içinde sonradan alacağımız söyleyerek emanet ettim. Atılı suçlamaları kabul etmiyorum" dedi.
Hüseyin G., "Ben ve Yaşar İ., sözleşme karşılığı Mustafa A.'nın telkini ile Tamer K.'ye 5 bin ve 3 bin 500 olmak üzere ayrı ayrı zamanda 8 bin 500 lira parayı inşaat yapmak amacıyla vermiştik. Kendisinden alacağımız vardı. Yılmaz A. Tamer K.'yi tanıyormuş. Bizim alacağımız ile ilgili Yılmaz A. aracılık etti. Ancak paramızı alamadık. Ben bir işim nedeniyle İstanbul'dayken, Yılmaz A. bana telefonla Tamer K.'nin birinden bir alacağı olduğunu ve alıp alamayacağımı sordu. Ben de alabileceğimi söyledim. Adının Ali İhsan D. olduğunu öğrendiğim kişi ile İstanbul'da buluştuk. Ali İhsan D. bana zarf verdi. 'Eğer yanında varsa 500 ile bin lira para ver. Eğer yoksa Tamer'den alıp bana gönderirsin' dedi. Ben zarf ile Samsun'a geldim. Zarfın içinde ne olduğunu bilmiyordum. Hiç açmadım. Samsun'a derneğe geldiğimde Yılmaz A. ve Mustafa A. dernekteydi. Zarfı birlikte açtık. İçerisinde toplam 10 bin dolar vardı. Sahte olduğunu kontrol etmedik. Paranın 2 bin dolarını Tamer K.'ye vermesi için Yılmaz A.'ya verdim. Yarım saat sonra Yaşar İ. geldi. Ona da 8 bin dolarını verdik. Tamer K.'den alacaklı kendisi idi. Ben de hiç para kalmadı. Olay bu şekilde olmuştur. Paranın sahte olduğunu bilmiyordum" diye konuştu.
Yaşar İ., "Ben Hüseyin G.'ye 5 bin lira borç para vermiştim. Hüseyin G., Mustafa A. ve Tamer K. ilişkisini bilmiyordum. Hüseyin G. ve Mustafa A. ile ticaret yapacaktık. Hüseyin G. bana 'Ben il dışına gideceğim, sana 8 bin dolar bırakayım' dedi. Kendisine sıkışık olduğumu ve 500 doları bozdurup bozduramayacağımı sordum. Adem K. 'Ben parayı bozdururum' dedi. Döviz bürosuna gitti. Sonra beni aradı ve paranın sahte olduğunu söyledi. Ben paraların sahte olduğunu bilmiyordum" şeklinde konuştu.
Tutuksuz olarak yargılanan Tamer K.ve Mustafa A. ise suçlamaları kabul etmeyip kendilerini savundular.
Mahkeme heyeti tutuklu bulunan Yaşar İ., Hüseyin G. ve Yılmaz A.'nın tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı erteledi.