Karadeniz, Samsun en çok vaka sayısının olduğu bölge.
Covid-19 gündemimize girdiği günden beri “Başarabilirsin Samsun! Maske, Hijyen, Sosyal Mesafe” dedik durduk. Bugün kırmızı bölgedeyiz. Ve halen yaptığımız tek şey sosyal medyada paylaşım. Tek değişiklik söylem değişmiş. “Haydi Samsun, Haydi Bafra sana mavi yakışır. “ Gülümsemeden edemedim.
Uzun zamandır bende bir Bafralı olarak yaşanılanları uzaktan gözlemliyorum. İlk olarak yılbaşı gecesi meydanda bir işyerinde alış veriş için oluşan kuyruğu gördüğümde “bu virüs hayatımızdan çıkmaz” demiştim. Ama asıl kötüsü meydanın orta yerinde o kuyruğa hiç bir yetkilinin müdahale etmemesiydi. Daha sonraki süreçte Samsun Tıp Fakültesine gittiğimde kan verme kuyruğuna şahit olduğumda “bu covid-19 bitmez” dedim. Bırakın özel bir durumda sosyal mesafe anlayışını, normal zamanlarda bile insanlar arasında ilişki durumlarına göre mesafeler vardır. O mesafe bile hastalar arasında yoktu.
Zorunlu olarak gitmek zorunda kaldığım her yerde gördüğüm tek şey sosyal mesafenin olmamasıydı. Bankaların önünde ve diğer yerlerde dikkate alınmayan sosyal mesafelerden bahsetmiyorum bile. Gerçekçi çözümler üretmek adına önceliğimiz bu konuyu çözmek olmalıdır.
Konu sosyal mesafe olunca eminim ki hepimiz konu ile ilgili anılara sahibizdir. Benim en tirajı komik anım ise şu; Karşıdan üç vatandaşımız sosyal mesafe ihlali yaparak geliyor. İlgili görevli gereni yapıyor ve onları durduruyor. Lakin onunla vatandaş arasında da sosyal mesafe yok. Daha sonra iki görevli daha yanlarına gidiyor. Ve altı kişilik halka oluşuyor. Fakat sosyal mesafe yok. O anda başka bir görevliye “bu oluşan halkaya ceza uygulamak gerekmez mi?” diye sormak aklımdan geçmiyor değil.
Konu ile ilgili birçok yöntem denedik. Kesilen cezalar, alınan önlemler, yapılan tüm uyarılara rağmen öyle görülmekte ki hiç biri işe yaramadı. O halde bir yerlerde ciddi eksiklikler var. Gözden kaçırdığımız ya da önemsemediğimiz eksiklikler. Gerek yetkililerin gerek biz vatandaşların eksiklikleri.
Bu eksiklikler nezdinde durum yeniden gözden geçirilip sağlam ve geçerliliği olan önlemler alınmalı. Açıklamalar yapılmalı. Mesela kaç kişiye konu ile ilgili ceza kesildi? Kaç kişi bu cezaları ödedi?
Ama zannımca tek bildiğim ve emin olduğum şey sloganlarla konunun çözülmeyeceği, çözülemeyeceği.
Unutmayalım ki; önlem pişmanlıktan iyidir.
Bir an önce normal yaşamlarımıza dönmek temennisiyle sağlıkla kalın.