MHP'den yine yeniden!!!

Milliyetçi Hareket Partisi Avukatı Yücel Bulut, 19 Mayıs’taki MHP Tüzük Kongresi’nde alınan kararlara yönelik yürütmeyi durdurma kararının alındığını açıkladı.

MHP’li bir üst kurul delegesi, 19 Mayıs’taki MHP Tüzük Kongresinde alınan kararların durdurulmasına yönelik, Ankara 3’üncü Asliye Hukuk Mahkemesine başvurmuştu. Başvuruyu değerlendiren mahkeme, ihtiyati tedbirle yürütmeyi durdurma kararı aldı.  
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Avukatı Yücel Bulut, “Üst Kurul Delegemiz tarafından Ankara 3. Asliye Hukuk Mahkemesi nezdinde açılan ‘Genel Kurulun İptali’ davasının ilk incelemesi neticesinde; 19 Haziran 2016 tarihli Genel Kurul’da alınan tüm kararların yürütülmesi ihtiyati tedbir yoluyla durdurulmuş, Genel Kurul çerçevesinde yapılan sözde yetki devirleri de askıya alınmıştır” dedi.
MHP Avukatı Bulut, Genel Merkez’de 19 Haziran’da yapılan tüzük değişikliği kurultayına ilişkin basın toplantısı düzenledi. Bulut, Çağrı Heyeti’nin Ankara 12. Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından görevlendirildiğini hatırlatarak, Çağrı Heyeti’nin MHP Olağanüstü Genel Kurulu Tüzük Değişikliği gündemiyle partilileri toplantıya çağırdığını söyledi. Bulut, söz konusu toplantıya katılan delege sayısında çelişki olduğunu vurgulayarak şunları kaydetti:
“Çağrı Heyetinin beyanlarına göre 752, noterin açıklamasına göre 656, noterin televizyon programında söylediğine göreyse 330 delegenin katılımı sağlanmıştır. Genel Başkanımız, kurultaydan 1 gün önce 18 Haziran 2016 tarihinde yapmış olduğu yazılı açıklamasında, tertip edilecek kurultaya ilişkin, çok önemli usul hataları bulunduğuna ve de kurultayın bu haliyle yasal olmayacağına işaret etmiştir. Hal böyle olmasına rağmen 19 Haziran 2016 tarihinde Olağanüstü Genel Kurul toplantıya davet edilmiş, söz konusu toplantıya halen sayısı tam olarak tespit edilemeyen bazı delegelerimiz iştirak etmiştir. Toplantı sonrasında aralarında Koray Aydın, Sinan Ogan ve Sait Gönen’inde bulunduğu birçok isim, basına vermiş oldukları demeçlerinde, kurultayın iptal edilme riskine işaret etmişler, birden fazla tüzük maddesi değişikliğinden de haberdar olmadıklarını, toplantı gündeminin bir dayatmayla değiştirildiğini vurgulamışlardır. 19 Haziran 2016 tarihinde şahsım tarafından yapılan açıklamayla, söz konusu Genel Kurul hakkında Milliyetçi Hareket Partisi Genel Merkezi tarafından yargı yoluna başvurulmayacağı ifade edilmiştir.”
Genel kurulda usulsüzlük olduğu iddiasıyla, toplantıya katılmayan her üst kurul delegesinin yargı yoluna başvurma ve genel kurulun iptalini isteme hakkı olduğunu dile getiren Bulut, bu çerçevede bir üst kurul delegenin genel kurulun iptali istemiyle ilk davayı açtığı bilgisinin Genel Merkeze ulaştığını açıkladı.
Bulut, “Üst Kurul Delegemiz tarafından Ankara 3. Asliye Hukuk Mahkemesi nezdinde açılan Genel Kurul İptali davasının ilk incelemesi neticesinde; 19 Haziran 2016 tarihli Genel Kurul’da alınan tüm kararların yürütülmesi İhtiyati Tedbir Yoluyla durdurulmuş, Genel Kurul çerçevesinde yapılan sözde yetki devirleri de askıya alınmıştır” dedi.
BULUT, MAHKEMENİN YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARINA GEREKÇE OLAN HUSUSLARI SIRALADI
“Üst kurul delegemizin Ankara 3. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından verilen ihtiyati tedbir kararına esas olan gerekçeler şu şekildedir” diyen Bulut iptal kararına gerekçe olan hususları şöyle sıraladı:
“Siyasi Partilerin Genel Kurulları, Siyasi Partiler Kanunu 31 ve 13; Türk Medeni Kanunu 78’nci maddesi uyarınca Ankara’nın İl Merkezinde yapılmak zorundadır. Buna uyulmamıştır.
Siyasi Partilerin Tüzüklerinin Değiştirilebilmesi, Genel Kurul Toplantısının 1. Oturumunda toplam delege sayısının 2/3 oranında delegenin toplantı salonunda hazır bulunması gerekmektedir. Bu sayı Milliyetçi Hareket Partisi için 809 rakamına denk gelmektedir. Toplantıda hazır bulunan delege sayısı ister noterin televizyon programında ifade ettiği gibi 330 kabul edilsin, ister noterin resmi sayı olarak ilan ettiği 656 sayısı kabul edilsin, ya da Çağrı Heyetinin var olduğunu iddia ettiği 752 sayısı kabul edilsin; bu sayısal değerlerin hiçbir tanesi tüzük değişikliği için öngörülen 2/3 toplantı nisabına yetmemektedir.
Çağrı Heyeti tarafından 15 Mayıs 2016 tarihinde gerçekleştirileceği ilan edilen ancak yargı kararları ve alınan güvenlik önlemleri nedeniyle gerçekleştirilemeyen Genel Kurul Toplantısı sonrasında Dernekler Yönetmeliği 14/2 maddesinde yer alan ve geçerlilik koşulu olan ilan şartlarına uyulmamış, ertelenme gerekçeleri ilan edilmemiştir.
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu kararlarına göre “ilamların hüküm fıkraların aynen infazı zorunludur ve yorum yoluyla hükmedilenden başkasının infaz edilmesi ve kararın hüküm fıkrasının genişletilmesi mümkün değildir” Kaldı ki Yargıtay 7. Hukuk Dairesi kararlarına göre de Türk Medeni Kanunu’nun 75’nci maddesi çerçevesinde düzenlenen Olağanüstü Genel Kurul Toplantılarında “gündeme teklif yoluyla yeni gündem maddesi eklenemez” Oysaki Ankara 12’nci Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından Çağrı Heyetine sadece Parti Tüzüğünün 63/4 maddesinin değişikliğini görüşmek üzere Olağanüstü Genel Kurul Toplantıya çağırmak yetkisi verilmişken, yasalara aykırı yapılan toplantıda 13 maddenin daha değiştirilmesine teşebbüs edilmiştir.
Üye olamayan, genel kurula katılma yetkisine sahip olmayan ve hatta devlet memuru olan birçok ismin Genel Kurula katılarak sanki parti delegesi gibi oy kullandıkları tespit edilmiştir.”
Bulut, üst kurul delege tarafından açılan ‘Genel Kurul İptal Davası’ neticesinde ileri sürülen bu gerekçeler ışığında, Ankara 3. Asliye Hukuk Mahkeme’si tarafından 19 Haziran 2016 tarihinde düzenlenen Genel Kurul’da alınan kararların ve tüzük değişikliklerinin ihtiyati tedbir yoluyla durdurulmasına karar verildiğini söyledi.  
YSK GÖRÜŞ BİLDİRMEDİ
YSK tarafından olağanüstü kurultaya ilişkin yapılan açıklamada, “Çankaya 4’ncü İlçe Seçim Kurulu Başkanlığının 23 Haziran 2016 tarihli, 123 sayılı yazısı ile Milliyetçi Hareket Partisi’nin 10 Temmuz 2016 tarihinde yapılacak 6’ncı Olağanüstü Büyük Kongresine ilişkin görüş istenilen hususta, ilçe seçim kurulunca verilecek kararın itirazen Kurulumuz önüne gelmesi ihtimaline karşı, konunun öncelikle Çankaya 4’ncü İlçe Seçim Kurulu Başkanlığınca değerlendirilmesi gerektiğinden, görüş verilmesine yer olmadığına oy birliği ile karar verilmiştir” denildi.

POLİTİKA Haberleri

Özgür Özel, HDP'nin Eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ı Ziyaret Etti
Bakan Yerlikaya: Ruhsatsız Silahlarla İlgili Cezalar Caydırıcı Hale Getirilecek