Biz ilkokuldayken, tek bilgi kaynağımız ders kitaplarımızdı. Özellikle ders kitaplarındaki okuma parçaları ve metinler biricik okuma kaynaklarımızdı. Köydeki okulumuzun sınıf kitaplıklarında yırtık pırtık bir iki hikaye kitabımız olsa da onları okumak için pek alamazdık. Bu ders kitaplarından birinde “Mongolfiye Kardeşler” adlı bir okuma parçası hatırlıyorum. Gökyüzüne sıcak hava balonu ile ilk kez uçan Montgolfier Kardeşlerin bu buluşu çocuk yüreğimde derin izler bırakmıştır. Öyle ya bir insan, altında kocaman bir sepet bağlı bir balonla nasıl gökyüzünde turlayabilirdi? Çocuk dünyamda o balonun nasıl uçtuğunu anlamlandıramasam da o sepetin içinde uçmayı hep hayal etmişimdir.
Büyüdük ve o hayalimizi çoktan unutmuştuk, ta ki, Bafra Havacılık Kulübü ve Bafralı girişimcilerin ilçemize getirip uçurmaya başladıkları balonu görene kadar. Türkiye’de balon turizminin en yoğun olarak yapıldığı ve yaşandığı yer Kapadokya bölgesi. Özellikle turistlerin yoğun ilgisini çeken balon turlarının ilçemizde de yapılmaya başlanması güzel bir gelişme. Bir dünya mirası olan Kızılırmak Kuş Cennetinin, Kızılırmak Deltasının, Kızılırmak’ın Karadeniz’le buluşma noktasının, Bafra’nın ve civar köylerinin yukarıdan seyrine doyum olmaz şüphesiz.
Değerli kardeşim Cemalettin Cankurt’tan öğrendim Bafra’nın balonla buluşmasını. Çok heyecanlıydı anlatırken. Bafra için bir şeyler yapabilmenin haklı gururunu yaşıyordu. Bafra’nın balona kavuşma sürecini anlattı uzun uzun. Birçok bürokratik engele takıldıklarını, birçok zorlukla karşılaştıklarını anlattı. Ama nihayetinde Bafra’ya gönül verenler olarak bu işi başardıklarını söyledi. Bu işin başarılmasında Yedikemer’den de tanıdığımız Eyüp Elmas Bey’in, Bafra Havacılık Kulübü başkanının, Bafra Belediyesinin, Samsun Büyükşehir Belediyesinin ve daha birkaç isim ve kuruluşun da büyük katkılarının olduğunu hatırlattı.
Elbette iş burada bitmiyor diyor Cemalettin Cankurt. Balonun Bafra’ya getirilmesi ve turlara başlamasının bu işin önemli bir aşaması olduğunu, ama bundan sonraki aşamanın daha da önemli olduğunu söylüyor Cemalettin. Zira, bu iş için Nevşehir’den bir hoca getirtilmiş ve bu işe 7 kişilik bir ekip ayrılmış. Bunca emek ve girişimin sonuçlarının alınabilmesi için Bafra balon turlarının tanıtımını iyi yapılması gerektiğini hatırlatıyor. Evet, bu kısım yani balon turlarının tanıtım ve reklam kısmı da çok önemli zira bu etkinliğin Bafra’mızın ve bölgemizin tanıtımında büyük katkıları olabilir. Doğa Turizminin gelişmeye başladığı Karadeniz bölgemize, balon turizmiyle ilçemiz de katkı sunabilir. Bunu bir temenni olmaktan öteye geçirmenin yolu da iyi bir tanıtım ve güzel bir organizasyondur. İşin teferruat kısmına da kafa yormak lazım. Mesela, tanıtım için kaynak nasıl bulunacak, balon turizmi için ilçemize gelen yerli ya da yabancı turistlerin yeme içme ve konaklama hizmetleri nasıl karşılanacak, Balon turları ile beraber başka hangi etkinlik ve aktivasyonlar yapılacak? vs…
Bafra’da yaşayan biri olarak bölgemdeki sosyal, kültürel ve sanatsal gelişmelere kayıtsız kalmam elbette düşünülemez. İlçemin her anlamda kalkınması, gelişmesi, sosyal ve kültürel düzeyinin artması bir beklenti olmaktan çıkmalı ve gerçeğe dönüşmelidir. İşte bu iş için kafa yoran, proje üreten, ürettiği projelere destek arayanlardan biri de değerli kardeşim Cemalettin Cankurt. Ona ve birlikte çalıştığı arkadaşlarına bu yolda başarılar diliyorum. Ve biliyorum ki, ülkemizde oturduğu yerden harikalar yaratabileceğini söyleyen, yapılan her işe burun kıvırıp daha iyisini yapabileceğini iddia eden memnuniyetsizler taifesi de çok. Bunlara takılıp kalmak, gelecek güzel günlerin arkasından bakıp durmak gibi bir şeydir. Kımıldanmak oturmaktan her zaman üstüdür. Sonuç bazen hüsran olsa da…