Sıcak havalarda vücut ısının 36.5 dereceden daha fazla olduğunu belirten Hisar Intercontinental Hospital Kardiyoloji Bölümü Uzmanı Doç. Dr. Tuba Bilsel, "Sıcak havalarda derideki damarlar genişler, kalbin deriye gönderdiği kan miktarı artar ve vücut deri yoluyla ısı kaybederek olması gereken ısı düzeyini sabit tutmak için çalışır. Bu süreçte kalp, deriye giden kan miktarını artırmak için daha kuvvetli ve hızlı kasılmak zorunda kalır. Kalp bu görevi yerine getirmek için daha fazla kanlanmaya ihtiyaç duyar. Bunların üzerine birde kişi sıcak bir ortamda efor sarf ediyorsa kalbin iş yükü iyice artar. Bu durum özellikle kalp damar hastalığı ve/veya kalp yetmezliği olan hastalarda soruna neden olur" diye konuştu.
Bilsel, kalp hastalarının sıcaklarda şu hususlara dikkat etmesi gerektiğini belirtti:
"- Sıcak havalarda güneşin altında bulunmayın. Gölge veya kapalı ortamları tercih edin.
- Kısa sürelerle de olsa serin ortamlarda bulunmaya çalışın.
- Özellikle güneşin altında efor sarf etmekten kaçının.
- Çok sıkmayan, hafif, açık renkli kıyafetler giyin.
- Kalp hastalığı, yüksek tansiyon nedeniyle düzenli ilaç kullanmak zorundaysanız hekiminizle birlikte ilaç dozlarınızı tekrar gözden geçirin.
- Bol sıvı tüketin. Çünkü kalp damar hastalığı olanlarda; sıcaklarda terlemeyle kaybedilen sıvı bol su içilerek yerine konmazsa kan akışkanlığında azalmaya ve damarlar içinde pıhtı oluşmasına; sonuçta ölümle sonuçlanabilen kalp krizlerine neden olabilir. Bu yüzden özellikle bu grup hastaların sıcaklarda susamadan bol su içmeleri şarttır. Ancak beraberinde kalp yetmezliği de olan hastaların günlük alınması gereken sıvı konusunda doktorlarıyla görüşmeleri gerekir".