Türkiye Meyve Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkan yardımcıları Alaettin Gülal ve Fazlı Aydoğan birlik çalışmaları kapsamında, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığında ve Toprak Mahsulleri Ofisi(TMO) Genel Müdürlüğünde, iki gün süren çalışmaları çerçevesinde, tarımın sorunlarıyla ilgili ziyaretler yaparak, yetkililere fikir alışverişinde bulundu.
Türkiye Meyve Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkan yardımcıları Alaettin Gülal ve Fazlı Aydoğan çalışmalar çerçevesinde, üreticinin ürettiği ürünler konusundaki ürünleri depolama, paketleme, iyi tarım, organik tarım, don sigortasının dışında meyvelerde oluşacak olan her türlü çiçek yanmasını sigorta kapsamına alınması konusundaki taleplerini yetkililere bildirdi.
Türkiye Meyve Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkan yardımcılarından Alaettin Gülal, birlik çalışmaları kapsamında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğüne tarım sorunları ilgili ziyaretler hakkında yaptığı konuşmada, “Bakanlığın tarıma bakış açısı geçmiş yıllara oranla çok daha farklı, şunu diyebilirim ki Türk tarımının ve biz üreticilerin hiç bir tedirginlik yaşamasına gerek yok. Türkiye Meyve Üreticileri Merkez Birliği olarak, ülkemizde uygulanan iyi tarım, organik tarım konusunda görevin bize verilmesini, Bakanlığın ise, bizim projelerimizi desteklemesi ve bizim örgütlerimizin sürekli denetleme görevi yapmasını talep ettik. Beş yıl içerisinde, Organik Tarımı ve İyi tarımı bugünkü olduğundan beş kat daha artırabileceğimizi bildirdik. TMO fındık satışındaki spekülasyon konusunda ise, geçmişte TMO’ya bir ay önce fındık satışını yapın diyen ihracatçılar, simdi ise, TMO’nun fındık satışından rahatsız olduğunu gördük. İhracatçıların temsilcileri fiyatın düşmesini istiyordu. Şimdi ise, işin aslı zarar eden kendileri oldu. İhracatçının elinde bulunan fındık miktarı üreticinin elinde bulunan fındıktan daha fazla, TMO’nun sattığı fındık miktarı beklenen talebi görmemiştir. Büyük ihtimalle yağlık olarak kullanılacak tır. 2012 yılı içerisinde fındık rekoltesi fındığın başına bir felaket gelmemesi halinde, Türkiye’de 300 bin ile 500 bin ton arasında ürün bekleniyor” dedi.
2004 yılı ile 2005 yılları arasında bir örnek veren 19 Mayıs Tarımsal Fındık Üreticileri Birliği başkanı ve Türkiye Meyve Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkan yardımcısı Alaettin Gülal,” 2004 yılında fındık, aşırı buzlanmadan dolayı yeterli rekolte olmadı. Ancak, 2005 yılında yüksek rekolte oldu. Sebebi ise, 2004 yılındaki aşırı buzlanmadan fındık ağaçlarındaki zararlıların özellikle yosunların fındık ağacı dallarından temizlenmesinden kaynaklandı.2005 yılındaki rekoltenin yüksek olması, 2004’deki aşırı buzlanmayla ilgili temizlikle sağlandı. Bu yılda fındık dallarında oluşmuş olan aşırı yosunlaşmayı aşırı soğuklar ve kar ’ile temizlene bileceğini ve bunun faydalı olacağını düşünüyoruz. Son günlerde fındık fiyatlarının düşmesinin ise, Avrupa’da ve ülkemizde, denizde havada ve karada ulaşım sorunu yaşandığından yeterli ihracat yapılamadığından kaynaklanmaktadır. Bu yılki iklim şartları 2013 yılında bir felaket olmaması durumunda olumlu etkisini göstereceğine inanıyorum” diye konuştu.
Mudanya Meyve Üreticileri Birliği Başkanı ve Türkiye Meyve Üreticileri Merkez Birliği Genel Başkan yardımcılarından Fazlı Aydoğan ise, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile tarım adına sürekli diyalog halinde olduklarını ve Mudanya birliğin iyi tarım uygulamalarını en kısa zamanda başlatacağını ifade etti.