FAKE Haberin Gerçek Hikayesi – ASIL AMAÇ NEDİR..?

Ülker PİRİYEVA

Sosyal ağlarda düzenli olarak yayılan bilgilerin her zaman gerçeği yansıtmadığı artık bir sır değil.

Yani savaş sadece cephede değil, aynı zamanda bilgi alanında da.

Aynı zamanda, anlış ybilgilendirmenin - "FAKE" profillerle yayılan yalan haberler - kamuoyunu şaşırtmayı amaçladığını söylemek doğru olur.

Durum nedeniyle bu tür sahte profillerin şu anda Ermeniler tarafından işletildiği biliniyor.

Lütfen bu tür yanlış profillerin yanlış bilgi yaydığını unutmayın.

Ön saflarımızda Ermeni ordusunun yürüttüğü provokasyon, sivil halka yönelik terör ve ardından ordumuzun karşı saldırı operasyonlarının ardından 27 Eylül'de sosyal ağların ana gündeminin cephe haberi olduğunu dikkatinize sunmak isterim.

AzadMedia.az olarak, "Okurlarımızı ve vatandaşlarımızı, Azerbaycan Ordusu'nun güveni uğruna, bu tür sahte bilgilere inanmamaya, fake haber yaymakta bir aracı olmamaya, resmi kaynaklardan her zaman doğru bilgi almaya ve sosyal medyada çok uyanık olmaya çağırıyoruz."

Sahte haberler bir tür “Sarı Gazetecilik” propagandasıdır ...

FAKE haberler, geleneksel yazılı ve görsel medyayla veya çevrimiçi sosyal medya aracılığıyla yayılan kasıtlı yanlış bilgi veya aldatmacalardan oluşan bir tür sarı gazetecilik veya propagandadır. Fake haberler, genellikle sansasyonel, abartılı veya açıkça yanlış manşetlerle dikkat çeken, mali veya politik olarak kazanç sağlamak amacıyla yazılır ve yayınlanır. Kasıtlı olarak yanıltıcı ve aldatıcı sahte haberler, izleyiciyi yanıltmaktan ziyade mizah niteliğinde olan açık hiciv veya parodiden farklıdır. Sahte haberler, okuyucu sayısını, çevrimiçi paylaşımı ve İnternet tıklama gelirini artırmak için genellikle göz alıcı manşetler veya tamamen uydurma haberler kullanır. İkinci durumda, sansasyonel çevrimiçi tıklama tuzağı manşetlerine benzer ve yayınlanan hikayelerin doğruluğuna bakılmaksızın bu etkinlikten elde edilen reklam gelirine dayanır. Sahte haberler aynı zamanda medyadaki ciddi kapsamı da zayıflatır ve gazetecilerin önemli haberleri aktarmasını zorlaştırır.

Fake Haberler gerçekmiş gibi görünen ancak aslında sahte olan haber kuruluşlarına atıfta bulunan bir terimdir. Sahte haberler, gerçek görünmek ve

Facebook ve Twitter'da trafik ve sosyal paylaşımlar elde etmek için hazırlanmış her türden konu hakkında yanlış hikayeler içerir.

FAKE Haberin Gerçek Hikayesi

FAKE haberler sıklıkla bir kuruma, bir işletmeye zarar verdiği görülen bir siyasi hikayeyi tanımlamak için kullanılır. Ancak, hiçbir şekilde siyasetle sınırlı değildir ve genel haberler açısından geçerliliği var gibi görünmektedir.

Kasıtlı olarak aldatıcı haberler, tıklama sayısıyla para kazanmak veya hoşnutsuzluğa neden olmak veya sansasyonel propaganda olarak kasıtlı olarak uydurulmuş yanlış veya yanıltıcı bilgileri kullanmak. Bunlar tamamen okuyucuları aldatmak için oluşturulmuş haberlerdir.

Komplo teorileri de dahil olmak üzere yanıltıcı haberler, bir olguyu, olayı, alıntıyı, istatistikleri, görüntüleri ve diğer medyayı bağlam dışında rapor eden haberlerdir. Bu haberlerin bazıları Facebook'ta ve diğer sosyal medya kanallarında yeniden paylaşılan eski hikayeler de olabilir.

Tıklama Manşetleri, bunlar okuyucuların dikkatini çeken ve haberlere tıklamalarını sağlayan yanıltıcı başlıklar kullanan yanlış haberlerdir; ve genellikle gerçek hikayenin içeriğini yansıtmazlar.

Hiciv veya Komedi haberleri, güncel olaylar hakkında yorum yapmak için mizah, ironi, abartı, alay ve yanlış bilgileri kullanın. Bu haberler, siyaset ve toplum hakkında önemli eleştirel yorumlar sunar ancak paylaşılma potansiyeline sahiptir.

“Columbia Journalism Review”, altı tür sahte haber olduğunu bildiriyor:

1. Yanlış bağlamda kullanılan özgün materyal

2. Zaten bildiğimiz markalar gibi görünmek üzere tasarlanmış sahte haber siteleri

3. Sahte haber siteleri

4. Sahte bilgi

5. Manipüle edilmiş içerik

6. Parodi içeriği

FAKE haberlerden güvenliğimizi korumak kendi elimizde..