Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatı ile hazırlanan EYT’ raporu sunumu tamamlandı. SGK ile mağdurlar arasında uzlaşı yolları aranmaya başlanacak. Raporda neler olduğu merak edilirken kaynaklardan raporun içeriği hakkında bilgilere ulaşıldı. EYT derneği başkanlarının bir araya gelerek hazırladığı rapor Cumhurbaşkanlığı’na sunuldu. Peki hazırlanan raporlarda neler var?
8/9/1999 yılında çıkarılan ve erkeklerde 60 kadınlarda ise 58 yaş ön gören emeklilik düzenlemesi bir çok vatandaşı mağdur etmiş prim ödeme gün sayısını 7000’e çıkarılması bu sayısı oldukça artırmıştı.
Son beş yılda EYT’ olarak yaşa takılanların sayısı milyonları aştı ve prim ödemeleri tamamlandığı halde yaşa takılan vatandaş hakkını aramaya başladı. Bir çok organizasyon ve miting yapan mağdurlar için somut adım eylül ayı başında atıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Prof. Dr. Vedat Bilgin’e EYT’liler ile görüşme talimatı verdi kendisinden rapor düzenlemesini istedi.
EYT Yasası Olmadan da Erken Emekli Olabilirsiniz! Ne Yapmanız Gerekiyor?
EYT'lilerin AİHM Davasında Son Durum Nedir? (Mahkeme Ne Karar Verdi)
EYT'den Yalnızca Bu Grupta Olanlar Yararlanabilecek (Kapsadığı Kişiler)
Bilgin EYT dernekleriyle yaptığı görüşmeyi tamamladı ve Cumhurbaşkanlığına gerekli rapor sunuldu.
İşte Cumhurbaşkanı Erdoğan’a sunulan EYT Raporu,
EYT Sorunu,
1999 yılında çıkarılan yasa ile emeklilik sistemi değişmiştir. Eski sisteme göre 18 yaş sgk işe başlama tarihi olarak alındığında kadınlar 20 yıl ve 5000 gün prim ödeme ile erkekler 25 yıl 5000 bin gün prim ödemesi ile emekli olabilecekler di. 4447 nolu yasanın yürürlüğe girmesiyle sigorta sürelerine yaş sınırı eklenmiştir. aynı dönemde siyasi partilerden bazıları Anayasa Mahkemesine başvuruda bulunmuş sa da yasa iptal edilmedi ancak kademeli emeklilik düzenlemesi getirildi.
İlk SGK işe başlama tarihi devlette yapılan sözleşmedir.
İş verenler ile işçi arasında yapılan sözleşmeler dışında, çalışanın emekliliği açısında yapılan ilk sözleşme devlet ile yapılan akittir. İşe giriş tarihini bilen çalışanın emeklilik tarihinin değişmesi mağduriyet doğurmuştur.
Emekli olacağı yaştan neredeyse 10 yıla ve üzeri farklı bir tarihte emekli olunması büyük mağduriyet yaratmıştır. Yasayı çıkaran dönemin hükümeti sonraki seçimlerde baraj altında kalmıştır.
Emeklilikte Yaşa Takılanların sayısı 5 milyon 404 bin 914 kişidir. Emeklilik yasasının değişmesi halinde SGK’ya yıllık 103 milyar 7774 milyon 800 tl maliyet oluşturacaktır. (Ortalama emekli maaşı 1600 tl olarak hesaplandı)
Ancak yasanın çıkmasıyla bu kadar kişinin emekli olması mümkün değildir.
Stajyer olarak işe başlayanların işe giriş tarihleri yasa öncesi olsa da emeklilik hakkı elde edemezler. Yine prim günü eksik olan, 25 yıllık sigortalılık süresini tamamlamayan, emekli sandığında emekli olacaklar, Bağkur lu olarak çalışanların 7200 gün kadınlarda ve 9000 gün erkeklerde eksik günü bulunanlar hemen emekli olmayacak ve bu süre 10 yıla yayılacağı düşünülmektedir.
Bu hesap ile EYT yasası değiştiğinde emekli olacakların sayısı 1 milyon kişiye yakın olacak ve yıllık SGK’ya maliyeti 14 milyar 200 milyon civarında olacaktır.