Edebice’nin 24. sayısının dosya konusu Türk kültürünün önemli yapı taşlarından olan “Hacı Bektaş Veli.” Derginin Genel Yayın Yönetmeni Yaşar Vural giriş yazısında dosya ile ilgili şunları söylüyor:
“ Aslan ve ceylan sembolüyle nice zıtlıkları sevgi ve muhabbet kazanında eriten; ihtilafı, kavgayı, garezi, öfkeyi muhabbet diliyle bastıran, kimsenin gönlünün kem sözlerle yıkılmaması gerektiğini öğütleyen Hünkâr Hacı Bektaş Veli… Muhabbet dergâhının nefesleri asırlardır söylenmiş, ‘Bir olalım, iri olalım, diri olalım, eline, beline, diline sahip ol!’ gibi onlarca özlü sözü milletimizin kardeşlik bağlarını güçlendirmiş, Anadolu’da, Rumeli’nde fitne fesat yayıcılara karşı onun öğretileri birlik hamuruna maya olmuştur. Bektaşi geleneğine mensup olsun ya da olmasın Türk milleti Hacı Bektaş Veli’yi saygı ve sevgiyle yad etmiştir.”
Hacı Bektaş Veli dosyasında yazısı olan isimler şöyle: “Geleneksel Algıdan Gerçekliğe Hacı Bektaş Velî” ve “Anadolu Aleviliği Amasya Yöresi Bağlamında Bir İnceleme” kitaplarının yazarı Prof. Dr. Harun Yıldız; Hacı Bektaş Veli ve Alevilik üzerine birçok kitabı ve çalışması bulunan Türk Kültürü Açısından Hacı Bektaş Veli Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Taşğın; Hünkâr Ansiklopedik Bektaşilik Sözlüğü ile 19. Yüzyılda Bektaşîlik kitaplarının yazarı A. Yılmaz Soyyer, Prof. Dr. Şahin Köktürk, Prof. Dr. Gıyasettin Aytaş, Lütfi Bergen, Osman Utku Atış, Oğuzhan Karaduman, Hakkı Suat Yılmazer ve Tuğçe Nur Kesin.
Edebice’nin 24. Sayısında dosya konusu dışında da edebiyat ırmağına su taşıyan isimler var. Yaşar Vural’ın takdim yazısında diğer yazılar şöyle ifade ediliyor:
Mehmet Ali Kalkan rahmetli ozanımız Yaşar Reyhani’yi anlatmaya devam ediyor. Şiirleriyle Nedim Yılmaz, Muhammet Durmuş, Rıdvan Yıldız, Mehmet Ali Kalkan, Gülçin Yağmur Akbulut ve Kamran Resulzade; öyüleriyle Numan Altuğ Öksüz, Feyza Ay, Soner Oğuz, Sibel Pilavoğlu ve Seyran Süleyman bu sayıda yerlerini aldılar. Kamran Resulzade’nin Farsça şiirini Nasrin Zabeti, Seyran Süleyman’ın Özbek Türkçesiyle yazılmış öyküsünü de Ömer Küçükmehmetoğlu Türkiye Türkçesine aktardı.
2012’de aramızdan ayrılan ozanımız Neşet Ertaş’ı İlkay Coşkun, vatan şairi Orhan Şaik Gökyay’ı da edebiyatımızın emektarı kıymetli büyüğümüz Halistin Kukul yazdı. Ahmet Şahin, Türk Milliyetçiliğinin Dayandığı Esaslar yazı dizisine devam ediyor.
Ahmet Çağlar, Yücel Öztürk, Yusuf Kazak, Kadriye Admış ve Kerem Aydın denemeleriyle; Naci Yengin, Erdal Baran ve Canan Özelli de kitap değerlendirme yazılarıyla bu sayımızda yer aldılar.
Edebice’yi edebice.net/magaza adresinden yahut başka satış platformlarından temin edebilirsiniz.