Doğanca’da Metan Gazından mutfak ve ısınma ihtiyacı karşılanıyor

Samsun’un Bafra ilçesine bağlı Doğanca  mahallesinde  vatandaşlar, 40 yıl önce su sondajı yaparken buldukları metan gazı ile mutfak ve ısınma ihtiyaçlarını karşılıyorlar.

Samsun’un Bafra ilçesine bağlı Doğanca  mahallesinde  vatandaşlar, 40 yıl önce su sondajı yaparken buldukları metan gazı ile mutfak ve ısınma ihtiyaçlarını karşılıyorlar.

Samsun’un Bafra ilçesine bağlı Doğanca Mahallesi’nde 40 yıl önce  bir vatandaş su için sondaj yaptırdı. Sondajda bir gaza rastlandı. Bataklık gazı metan olduğu belirlenen doğal gazı yöre sakinleri borularla evlerine bağladı. Yöre sakinleri metan gazını 40 yıldır hem mutfakta hem de ısınmada kullanıyor.

Konu hakkında açıklama yapan Doğanca Mahallesi sakinlerinden Fehmi Yalkı, ’’Bizler mahalleli olarak 40 yıl önce evimizin bahçesine su kuyusu açmaya karar vermiştik. Su kuyusu kazarken 40 metre derinliğe indiğimizde  bir anda büyük bir patlama meydana geldi. Toprağın üstünde bulunan traktörümüz bile basınca dayanamayıp havaya fırladı. Yetkililer geldiğinde bizlerin su yerine metan gazı bulduğumuzu söylediler.
İlk anda çok üzüldük. Su alamayacağımız için. Açtığımız kuyuyu genişletip, içine plastik boru döşeyerek kuyuyu kapattık. Daha sonra akşam üzeri ise arkadaşlar gaz çıkan yere tekrar geldik. Acaba gazın çıktığı yere ateş atsak ne olur derken, arkadaşımızın birisi kibrit yakarak attı. Ve birden her taraf alevlere büründü. Yaklaşık 6 saat alevleri söndürmek için evlerden yorgan, kilim, battaniyeleri alarak onları ıslayarak alevleri söndürmek istedik. Ve daha sonra ise bu metan gazlarını ilerleyen zamanlarda borularla evler getirdik.

Doğanca Mahallesi sakinlerinden Niyazi Elverdi,’’ Bafra’nın Doğanca Mahallesi’nde ve bölgede bulunan bazı yerleşim bölgelerinde 40 yıl önce ve daha sonra 1990 yıllarından itibaren, bahçe sulama amacıyla açılan su sondajı çalışmalarında tesadüfen bulunan ve o yıllardan itibaren kendi oluşturduğumuz koşullarla kullandığımız metan gazın varlığı söz konusudur. 
Bölge aslında Kızılırmak Deltası’nın çok geniş topraklarından oluşmakta, birçok yerinde bataklık ve sazlık mevcut. Binlerce yıl toprak altında sıkışıp kimyasal çözüşmeye uğrayan hayvan ve bitki kalıntılarının mayalanmasından metan gazı oluşmuştur.  Bu çözüşme, bataklık yerlerde meydana geldiği için metan gazına çoğunlukla buralarda rastlanır ve bu yüzden bataklık gazı denmektedir.  Ülkemizde delta ve Kuvaterner çökellerinde su aramak amacıyla yapıları sondajlarda sıkça metan gazına rastlanmaktadır. Maten gazının bulunmasına ve değerlendirilmesine yönelik çalışmalara ilk defa Bafra Deltası'nda 1987 yılında MTA Genel Müdürlüğü tarafından başlanmıştır. Bafra Deltası'nda, Doğanca (Girne) Sahası'nda 1987-1988 yıllarında el sondajı ile 648 lokasyonda derinlikleri 1.75-2.80 m arasında değişen ve toplam metrajı 2736.45'i bulan 1129 adet sığ sondaj ile 1988 yılında Gerçeme Mahallesi'nin doğusunda ve kuzeydoğusunda, 338 lokasyonda toplam 1334.20 m'ye ulaşan 523 adet sığ sondaj yapılmıştır.
Sonuç olarak, 1987 - 1988 yıllarında Bafra Deltası'nda el sondajı ile 986 lokasyonda toplam 4070.65 metre 1651 adet sığ sondaj yapılmıştır. İlgililerin Doğanca Mahallesinde daha geniş araştırma yapmaları gerekmektedir.’’dedi.

BAFRA Haberleri