Basın demokrasiyi derinleştiren, siyasi gelişmeye katkıda bulunan güçlü araçtır. Bugün temel görev onun geniş olanaklarından milli devlet kuruculuğunda demokratik değerlerin sağlanmasında, sivil toplumun şekillenmesinde, reformların hayata geçirilmesinde, insanların manevi saflaşması verimli kullanmaktan ibarettir. Basın hayatın aynısı, gerçeğin sözcüsü olmalı, insanları yüksek idealler uğruna mücadeleye çağırmalı ve seferber etmelidir.
Azerbaycan'da her yıl Milli Basın Günü kutlanmaktadır. Azerbaycan'da Millli Basın Günü 22 temmuz bilgilere göre, 1875 yılında önce Hasan bey Zerdabi tarafından ilk basılı yayını - "Ekinci gazetesinin" çıkarıldığı günde kutlanmaktadır.
Ülkemiz geçtiğimiz yüzyılda yine bağımsızlık kazandıktan, daha doğrusu Ulu önder Haydar Aliyev'in ikinci kez siyasi iktidara dönmesinden sonra Azerbaycan'da tüm alanlarda gelişme kaydedildi. Tabii ki, bu gelişmeden ülke basınına da pay düştü. Temeli Milli lider Haydar Aliyev tarafından kurulan ve Cumhurbaşkanı Aliyev tarafından sürdürülen politika sonucunda basınımız da kendisinin yeni gelişme aşamasına girmiştir söylersek yanılmayız. 31 Temmuz 2008- yılında Cumhurbaşkanı Aliyev'in Kararnamesi ile kurulan Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı yanında Kitle İletişim Araçlarının Gelişmesi için Devlet Desteği Vakfı'nın (KİA DF) gerçekleştirdiği projeler ve ilan ettiği hibe yarışları ise KİA'NIN faaliyetine esaslı teşvik veriyor. Şunu da belirtmek yerinde olacaktır ki, ülkemiz bağımsızlığını kazandıktan sonra her yıl temmuz'un 22'si, yani ilk ulusal basınımız olan "Ekinci" gazetesinin aydınlık yüzü gördüğü tarih Milli Basın Günü olarak kutlanıyor. Geçen yüzyılın 80'li yıllarından ulusal basın özgür ve demokratik basın misyonunun, insanların düşünce ve sözlerine saygın, yenilenen iletişim aracılığıyla hızlı bilgilendirmenin, çoğulculuk ve hoşgörü ilkelerinin taşıyıcısı oldu. Bugün sık sık dördüncü erk olarak adlandırılan basın Azerbaycan'da birçok süreçlerin şeffaflığına ve iktidarın üç "klasik" kolunun (yürütme, yasama, yargı) faaliyetlerinin iyileştirilmesine neden oluyor.
Devlet inşasının laik, hukuksal ve demokratik ilkelerle yürütüldüğü cumhuriyetimizde özgür bir sivil toplum oluşturmak, halkın özgür yaşamını ve hukukun üstünlüğünü sağlamak için gerekli tüm adımlar atılmıştır. Özellikle demokratik bir toplumun temel göstergelerinden biri olan ifade ve basın özgürlüğünün sağlanması, medyanın faaliyetleri ve gelişimi için verimli bir ortam oluşturulması ve bu alandaki tüm engellerin kaldırılması her zaman gündem olmuştur.
Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, ülkede özgür basının geliştirilmesine yönelik ulusal lider Haydar Aliyev'in belirlediği politikayı da başarıyla sürdürüyor. Gazetecilerle samimi ilişkiler, onlarla sürekli iletişim bu gerçeğin bir tezahürüdür. Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, basınımızı halkımızın tarihi ve milli özelliklerini koruyarak ileri ve ilerici geleneklere dayalı olarak geliştirmeyi önemli buluyor, ifade ve basın özgürlüğünü demokrasinin temel koşulu olarak görüyor.
Cumhurbaşkanı İlham Aliyev”in belirtdiği gibi - Temeli “Ekinci” gazetesi tarafından koyulmuş milli basınımız bu gün Azerbaycan'ın dünyada duyulan sesidir !
Cumhurbaşkanı İlham Aliyev - “ Azerbaycan'da gerçekleştirilen siyasi reformların temel anlamı ve amacı, ülkemizin kapsamlı kalkınması, ülkede yaşayan her vatandaşın tüm özgürlüklerden yararlanabilmesidir. Azerbaycan'da basın özgürlüğü var. Bu konuda çok ciddi adımlar atıyoruz. İfade ve basın özgürlüğünü sağlamak önceliğimizdir ve Azerbaycan'ın bu alanda büyük başarılar elde ettiğini söyleyebilirim. ”
Her zaman söylediğim gibi – “Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ülkemizde ifade özgürlüğünün koruyucusudur !”
Azerbaycan basını hakkında gerçekler - devamı gelecek sayımızda..
Ülker PİRİYEVA – POLİTİKACI