Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Turizm Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Yetkin Bulut, Samsun’un turizm pastasından aldığı payı artırmak için coğrafi işaret tescili alınacak yöresel ürünlerin büyük katkı sağlayacağını belirtti.
Samsun Valiliği, Büyükşehir Belediyesi ve OMÜ’nün ortak yürüttüğü projelerle Samsun’un turizmde yeni projelere imza attığını vurgulayan Bulut, her ay düzenlenen İl Turizm Tanıtım ve Geliştirme Kurulu Toplantıları'nda önemli görüşler ve yeni fikirlerin ortaya çıktığını ifade etti.
Samsun’un Tanıtımına Coğrafi İşaretli Ürünler Katkı Sunacak
Toplantıda gastronomi turizminin önemine dikkat çeken Prof. Dr. Bulut, Samsun'a özgü yöresel ürünler için coğrafi işaret tescili alınması gerektiğini belirterek, bu ürünlerin Samsun turizminin 12 aya yayılmasına katkıda bulunacağını söyledi. Eğitim ve tanıtım çalışmalarıyla birlikte bu sürecin desteklenmesi gerektiğine değinen Bulut, şehir adına her yıl katılınacak fuarların önceden belirlenip, hazırlık yapılmasının önemine vurgu yaptı.
Tescil Edilmesi Gereken Yöresel Ürünler
Prof. Dr. Bulut, coğrafi işaret tescili alınabilecek yöresel ürünleri sıraladı: Alaçam’ın palamut dolması ve kuzu köftesi, Yakakent’in pancarlı ekmeği ve bileği, 19 Mayıs ilçesinin salebi ve Nebiyan fasulyesi ile kestanesi, Ladik’in turna balığı ve tandır kebabı, Çakallı menemeni, Canik çileği, Ayvacık yayın balığı ve şeker fasulyesi gibi ürünler Samsun’un gastronomi turizmine katkı sunacak potansiyel taşıyor.
Bafra’nın Yöresel Ürünleri Öne Çıkıyor
Samsun’un dünyaca ünlü coğrafi işaretli Bafra pidesinin yanına, Bafra dondurması, peyniri, yoğurdu ve kaymağının da eklenmesinin bölgeyi daha cazip bir turizm destinasyonu haline getireceğini belirten Bulut, bu ürünlerin tescil edilmesinin Samsun’un tanınırlığını artıracağını ifade etti.