Büyük Deprem Beklentisi Doğru Mu?

OMÜ’lü Uzmandan Taşova Depremi Değerlendirmesi: “Kuzey Anadolu Fayı Bu Bölgede Enerjisini Büyük Ölçüde Boşalttı”

Büyük Deprem Beklentisi Doğru Mu?

OMÜ’lü Uzmandan Taşova Depremi Değerlendirmesi: “Kuzey Anadolu Fayı Bu Bölgede Enerjisini Büyük Ölçüde Boşalttı”

Amasya'nın Taşova ilçesinde meydana gelen 4,6 büyüklüğündeki deprem Samsun ve çevre illerde hissedilirken, akıllara "Bölgede büyük bir deprem olur mu?" sorusu geldi. Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Muhammet Bahadır, konuyla ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu.

Doç. Dr. Bahadır, Kuzey Anadolu Fayı’nın bu segmentinde büyük bir depremin beklenmesinin şu an için bilimsel bir karşılığının olmadığını belirterek, “1943 yılında Lâdik merkezli büyük bir deprem yaşandı. Bu deprem, Orta Karadeniz bölümünde Kuzey Anadolu Fayı'nın büyük ölçüde enerjisini boşalttığını gösteriyor. Bu sahada çok büyük bir deprem olacak demek, doğru bir yaklaşım değil,” dedi.

Türkiye’nin deprem kuşağında yer aldığını hatırlatan Bahadır, “Deprem büyük bir doğal afettir. Ülkemizin birçok bölgesi risk altında. Kuzey Anadolu, Doğu Anadolu ve Batı Anadolu Fay hatlarında büyük ölçekli depremler yaşanabiliyor. Ancak son Taşova depremi küçük ölçekli bir enerji birikimini ortaya koymuştur,” ifadelerini kullandı.

Deprem tahminiyle ilgili mevcut teknolojinin sınırlı olduğunu vurgulayan Bahadır, “Depremin yerini ve zamanını kesin olarak belirlemek mümkün değil. Bu yüzden en önemli şey, depreme hazır olmak” dedi.

Samsun’daki kentsel dönüşüm çalışmalarına da değinen Doç. Dr. Bahadır, “Samsun genelinde 2 bin 188 riskli yapı var. Bu oldukça yüksek bir rakam. Eğer binalarımızı yönetmeliklere uygun şekilde yaparsak, hem dayanıklılık artar hem de can kaybı riski azalır,” ifadeleriyle deprem bilinci ve yapı güvenliğine dikkat çekti.

 

Samsun Haber Haberleri

Samsun’da Tarihi Eser Operasyonu: 47 Sikke ve 2 Obje Ele Geçirildi
Samsun'da Silahla Havaya Ateş Açan Şüpheli Gözaltına Alındı