Samsun'un Bafra Ovası'nda ekimi yapılan ve yüksek protein içeriğiyle dikkat çeken maralfalfa kaba yem bitkisinin ilk hasadı gerçekleştirildi. Organik olarak yetiştirilen bu bitki, bir kez ekildikten sonra 10-15 yıl boyunca hasat edilebiliyor ve 60 gün içinde 3 metreye kadar uzayabiliyor.
30 Dönümde Organik Üretimle Bir İlk
Sürmeli Mahallesi'nde 30 dönümde organik olarak yetiştirilen maralfalfa, Bafralı üretici Ahmet Yüksel tarafından bölgeye kazandırıldı. Yüksel, çelikleme konusunda üreticilere destek verirken, ekim ve hasat süreci hakkında şunları söyledi: "Pakchonk 1 İmparator cinsi maralfalfayı, 70 santim karık aralığında 1 dekara 2 bin adet çelik ekerek yetiştiriyoruz. İlk hasatta beklentimiz 5-6 ton olup, her 45-50 günde bir hasat ederek yıllık ortalama 50-60 ton ürün elde etmeyi hedefliyoruz." Ayrıca Yüksel, çelik satış fiyatını 10 liradan sabitleyerek 2025'te de aynı fiyattan devam edeceğini belirtti.
Maralfalfanın Besicilik Üzerindeki Etkisi
Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner, maralfalfanın hayvancılık üzerindeki olumlu etkilerine dikkat çekerek, "Örnek çiftçilerin bu bitkiyi yetiştirmesi sevindirici. Ürünün faydaları 2-3 ay içinde daha net anlaşılacak ve verimlilik üzerine geniş kapsamlı değerlendirmeler yapılacak," dedi. Tosuner, besicilikte maliyetleri düşürmek için maralfalfanın büyük bir potansiyele sahip olduğunu vurguladı.
Maralfalfa, Organik Yem Bitkileri Arasında Yerini Aldı
Organik ürün yetiştiriciliğine önem veren Süleyman Özata ise maralfalfanın Bafra’da yetiştirilen 4. doğal yem bitkisi olduğunu ifade etti: "Maralfalfa, çevreye, toprağa ve havaya uyumlu bir bitki olarak öne çıkıyor. Besicilikte sıfır maliyetle yem üretimine alternatif sunan bu bitkinin sütte ve ette büyük katkı sağlayacağına inanıyoruz."
İlk hasadın ardından, ikinci ve üçüncü biçimlerin de yapılacağı ve maralfalfanın bölgedeki besicilik faaliyetlerine önemli katkılar sağlayacağı belirtiliyor. Bitkinin yüksek verimi ve düşük maliyeti sayesinde, Türkiye genelinde hayvancılık sektörünün maralfalfa ile daha ekonomik bir yem üretim sürecine geçmesi hedefleniyor.