VİRÜS MEVSİMLİK İŞÇİLERİ ETKİLEYECEK Mİ?
Tosuner yaptığı açıklamda; “Çin’de varolan ve dünyayı saran virüs ile mücadele etmekteyiz. Ama şu an ülkemizde önceden önlem alındığından, dünya geneline bakıldığında %5’i ile kıyaslayabiliriz. Kayıplar dün yapılan açıklamaya göre 243’ü buldu. İnşallah 1 hafta 10 gün içerisinde bu vakalar ve vefatların bitmesini umut ediyoruz. Şahsım, yönetimim ve ülkede tarım yapan çiftçiler adına, hükümete, özellikle gece gündüz bizim için çalışan Sağlık Bakanımız Fahrettin Koca’ya şükranlarımızı sunuyorum.”
BAFRA OVASI TÜRKİYE'DE İLK 5 İÇERİSİNDE
Tosuner, “Bafra ovası Türkiye’de ilk 5’in içerisindeki tarım ovasıdır. 2015 yılında Bafra ovasında 72 bin dönümlük çeltik ekimi vardı, bugün bu rakam 130 bin dekar oldu. Sadece çeltik üreticisi değil, yazlık ve kışlık sebzeler var. Geçen yıl 152 bin dekar kışlık sebze bulunmaktaydı. Bu yıl afetler ve virüs nedeniyle tarımda ve sanayide çöküş yaşattı. Bugün ihracat kapasitesi durmuş durumda. Türkiye’de tarım yapan çiftçilerimiz gece gündüz günlük 15-20 kamyon mal ihracat yapıyor.
BU YIL BAFRA ÇOK ÇELTİK EKMELİ
Bundan bir hafta önce Samsun Tarım İl Müdürlüğünden aldığımız bilgilere göre, Edirne’nin Meriç Nehri’ndeki suların azalmasından dolayı oradaki İl Müdürü çeltik ekimlerinde düşüş olduğunu söylemiş. Bu duyumdan sonra Kaymakam ile çeltik ekimlerinde boş arazinin kalmamasını, ekimin daha fazla olmasını görüştük. Bafra’da çeltik yapanlara da müjde vermek istiyorum diten Tosuner, Çeltik tohumu bulamayanlar Tarım İl Müdürlüğünün verdiği bilgiye göre, yüzde 30 alacağı tohumu bulamayanlara hibe verecek. Bunun yanı sıra, 2020 yılında yaz mahsullerinin ekimleri havaların erken sıcaklamasından dolayı ekime köylüler erken başlayacak.
4-5 AY MEVSİMLİK İŞÇİLER ÇALIŞACAK
Dün Kaymakam ve Tarım İlçe Müdürlüğü ile yaptığımız toplantıda, Bafra tarım bölgesi olduğu için 4-5 ay çalışmaya Urfa’dan gelen yaz işçiler çalışacak. Bu işçilerin barınması için Bafra’da iki yerleri var. Bunlardan biri Altınova-Yeşilyazı’da, diğeri ise Şeyhulaş mahallesindedir. Kaymakam, önümüzdeki günlerde bu barınma yerlerini virüs dolayısıyla kontrol edecekler.
Yakakent, Alaçam ve Havza’dan gelen tarım işçilerinin de gelmeleri ise Bafra’nın giriş çıkışında yapılan sağlık kontrollerinden geçerek, işe kendilerinin gelip gitmesi gerekmektedir. Tarım yapan çiftçilerimizin mağduriyetini bu şekilde gidermek istiyoruz.
Tarım yapan çiftçilerin en büyük sıkıntısı, gübre, mazot ve ilaçtır. Gübrede denetim yok, dengesiz fiyatlar var. Bir an önce, tarım yapan çiftçilerin kullandığı rakamın yüzde 50’sinin desteğini istiyoruz.