Bu hafta sizlerle felsefesi ile Roma İmparatorluğu’nun “Altın Çağının” simgesi olan, kişinin kendi kendine yaptığı vicdan muhasebesini, yetkinliğe varmak için harcadığı çabayı, dünyanın gelip geçiciliği ile ilgili yazdığı kitapla halen adından bahsettiren Marcus Aurelius’un
“D ü ş ü n c e l e r”
adlı eserinden bahsetmek istedim.
Marcus Aurelius “Stoacı” felsefesinin etkisinde kalarak, Roma İmparatorluğu’nu filozof hükümdar olarak başarılı bir şekilde yönetmiş, gittiği seferlerde de kitabının büyük bir bölümünü yazmıştır. Kitabındaki en temel kavramlar ise benimde ısrarla üstünde durduğum, “ahlak ve erdem” kavramlarıdır.
Erdem’in tek başına mutlu olmak için yeterli sayıldığından bahseden Aurelius erdem dışındaki ün, şan, şöhret, zenginlik gibi değerleri erdem saymamakta, “disiplinli siyasi ahlaka” büyük önem vermektedir.
Bilgi kişinin; aklına ve doğaya uygun yaşamından, insana ve topluma hizmet edeceğinden bahseder. Çünkü Aurelius’a göre “ussal (akıl ve doğal) ve toplumsal iyilik” için çalışmalısın. Yine Aurelius’a göre;
*Kendi işini kendin görmelisin,
*Başkalarının işiyle ilgilenmemelisin. Çünkü komşularının işiyle ilgilenirken kendi içine dönüp kendi işini yapamazsın.
*Doğru yaşamayı İlke, bilgeliği ideal edinen, bu uğurda yılmadan çaba harcayan, sürekli olarak kendini denetleyen, kendi kendisiyle hesaplaşan insanlar olmalısın.
*Algımız belirsiz, tüm bedenimiz bozulmaya yazgılı, ruhumuz kargaşa, yazgımız ön görünmez, ünümüz güvenilmez.
Beni yazan bir kişi olarak etkileyen en önemli şey ise;
*Soyut sorunlar üzerine inceleme yazma...
*Ahkam kesen nutuklar atma.
Aslında Aurelius’un “Düşünceler” adlı eserinden yazılacak o kadar çok şey var ki ben sadece bir kısmını daha yazarak sizlere Allahaısmarladık diyeceğim.
İnsan kendini ne zaman alçaltır?
*Herhangi bir şeye öfkelendiği zaman,
*Bir insana yüz çevirdiğinde ya da ona zarar vermek isteyip yaklaştığı zaman,
*Hazza ya da acıya yenik düştüğünde,
*İki yüzlü davranıp gerçeğe uymayan, gerçeğe aykırı şeyler söyleyip yaptığı zaman,
*Davranışını ya da dürtüsünü belli bir amaca yöneltmediği zaman.
Aurelius’un “Düşünceler” adlı eserini tüm okuyucularımıza okumasını kesinlikle öneririm. Çünkü Aurelius eserinde “Roma eğitiminin bir parçasını oluşturan her şeyi iste” diye yazar. Ve bu düşünce halen günümüzde de gerçekliğini korumakta tüm stratejiler bu düşünce üzerine belirlenmektedir.
Unutulmamalıdır ki ezelden beri her şey aynıdır ve hep aynı döngü ile yenilenmektedir.
Amaçlarımızı temellendirmek adına “güçlü olmayı ve direnmeyi bilmek” kadar güçlü fikirlere de ihtiyacımız olduğunu hatırlamak dileğiyle mutlu bir hafta sonu dilerim..