4+4+4 DEĞİŞİKLİĞİ VE DEĞERLENDİRMELER -1

Bugünlerde hem öğretmen hem de veli olmak çok zor. Herkesin malumu olan 4+4+4 düzenlemesi sadece öğretmenleri değil öğrenci ve dolayısıyla velileri de etkileyecek.

 

Bugünlerde hem öğretmen hem de veli olmak çok zor. Herkesin malumu olan 4+4+4 düzenlemesi sadece öğretmenleri değil öğrenci ve dolayısıyla velileri de etkileyecek.

Yapılan Temel Değişiklikler

Önceki eğitim sisteminde eğitim ve öğretim ilköğretim, ortaöğretim ve yüksek öğretim şeklinde kademelendirilmişti. Bir öğrenci ilköğretimde kesintisiz 8 yıl öğrenim görüyordu. Ancak bu 8 yılın sonunda diploma alan bir öğrencinin, 4 yıllık ortaöğretim öğrenimi ise isteğine bağlıydı. 1997 yılından önce ilkokul, ortaokul, lise ve yükseköğretim şeklinde kademeli olan eğitim sistemine bir anlamda yeniden dönüş yapıldı. Elbette arada birçok fark var. Eskiden ilkokul 5 yıldı ve 5 yıl zorunlu eğitimdi. Ortaokul ve lise eğitimi ise kişinin isteğine bağlıydı. 30 Mart 2012 tarih ve 6287 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’a göre eğitim 4+4+4 şeklinde kademelendirilecek ve 12 yıl zorunlu olacak. Okula başlama yaşı eski kanuna göre 72 ayını dolduran çocukların ilköğretime başlaması şeklindeydi. Yeni kanuna göre 60 ayını dolduran yani Eylül ayı itibariyle 5 yaşını bitirip 6 yaşından gün alan çocukların ilkokula başlaması şeklinde düzenlenmiş dolayısıyla eğitime başlama yaşı 7 yaştan 6 yaşa çekilmiştir. 4. Sınıfı bitiren bir öğrenci ilkokulu bitirmiş olarak ortaokula geçmiş olacak. Ortaokul 8. Sınıftan ayrılan bir öğrenci de yine önceden olduğu gibi lise öğrenimine devam edecek. 12 yıllık zorunlu eğitimi tamamlayan öğrencilere ortaöğretim diploması verilecek.

Bu Değişiklikler Neler Getirecek

Eğitimde bu yeni düzenleme eğitimde köklü değişiklikler yapmayı, daha esnek bir eğitim ortamı sağlamayı hedeflemektedir. Öncelikle öğrenim görme yaşı 6 yaşa indirilmiştir. Bu kanunu hazırlayanlar eğitim yaşının düşmesinin gerekliliğini dünyadaki birçok ülkede aynı yaş uygulamasını örnek göstererek savunmaktadırlar. Ancak ülkemizde zorunlu eğitim çağının 60 aya düşmesinin doğuracağı sorunlar şimdiden bütün eğitimci ve aileleri endişelendirmektedir.

İmam Hatip Ortaokullarının açılmasıyla ilkokul 4’ü bitiren bir öğrenci isterse bu okullara da kayıt yaptırabilecek.

Bu değişiklikle yabancı dil eğitimi ilkokul 2. Sınıftan başlayacak. 8 Yıllık kesintisiz eğitimde ilköğretim4. Sınıfta başlayan yabancı dil eğitimi artık ilkokul 2’de başlayacak. Bu değişikliğin öğrencilerin anadillerini öğrenmelerine olan katkısı tartışılmalıdır.

Bu değişiklikle birlikte okulöncesi eğitimde de köklü değişikliklere gidildi. Eski yasaya göre 61-72 aylık çocuklar okul öncesi dönem içinde değerlendirilmişti. Yeni düzenlemeye göre 37 ile 66 ay arasındaki çocuklar okul öncesi çağını oluşturmaktadır. Yani daha kreş dönemi diye adlandırdığımız dönem artık ana sınıfı dönemi olacak. Anaokullarında çok küçük yaşta eğitime başlayacak bu çocuklar için ek tedbirler almak, yeni yardımcılar bulma zorunluluğu doğmuştur. Ayrıca çocukların çok küçük olması yeni plan ve program yapılmasını da gerektirmektedir.

Bu çok önemli konu ile ilgili değerlendirmelerimiz bir sonraki yazımızda da devam edecektir…

BAFRA Haberleri