Samsun’da Arpa, Buğday ve Kanola Hasadı Başladı

Samsun’da Arpa, Buğday ve Kanola Hasadı Başladı

Samsun’da arpa, buğday ve kanola hasadı hız kesmeden devam ediyor. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik ekipleri, hasatta dane kaybını önlemek amacıyla biçerdöver ve hasat denetimlerini sürdürüyor.

A+A-

Samsun’da arpa, buğday ve kanola hasadı hız kesmeden devam ediyor. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik ekipleri, hasatta dane kaybını önlemek amacıyla biçerdöver ve hasat denetimlerini sürdürüyor. Havza ilçesindeki denetimlere katılan Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, 2024 yılı buğday hasadına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

2024 Buğday Hasadı ve Verimlilik

İbrahim Sağlam, 11 Haziran 2024 tarihinde Bafra ve Ondokuzmayıs ilçelerinde başlayan buğday hasadında, il genelinde yapılan biçerdöverle buğday hasadı kontrollerine ilişkin verileri paylaştı:

  • Buğday Verimi: 370 kg/da
  • Hasat Edilen Ürün Oranı: %60
  • Dane Kaybı: %0,5-1 kg/da
  • Biçim Fiyatı: 250-350 TL arası
  • Buğday Fiyatı: 7,5-8 TL/kg

Hububatların topraktan çıkışına denk gelen dönemde yağışların beklenenden az olmasına bağlı olarak ekinler boy atamamıştı. Ancak, mayıs yağmurları ile birlikte ürün kalitesinde olumlu gelişmeler yaşandı ve ürün rekoltesinde önemli artışlar gözlendi. Bu durum, üreticilerin ve yetkililerin yüzünü güldürdü.

Biçerdöver Kullanıcılarına Önemli Uyarılar

İl Müdürü İbrahim Sağlam, biçerdöver kullanıcılarına şu önemli uyarılarda bulundu:

  • Biçerdöver operatörleri, hasat sezonunda önemli bir rol oynamaktadır. Operatörlerin hızlı gitmemesi ve anızları istenilen düzeyde biçmeleri, dane kaybının en az seviyede olmasına dikkat etmeleri gerekmektedir.
  • Operatörlerin araçlarında mutlaka yangın tüpü bulundurmaları ve sigara içmemeleri önemle vurgulanmaktadır.

Sağlam, "Bu vesileyle çiftçilerimizin ürünlerinin bol, kazançlarının bereketli olmasını dilerim," diyerek açıklamasını sonlandırdı.samsunda-arpa-bugday-ve-kanola-hasadi-basladi-3.jpgsamsunda-arpa-bugday-ve-kanola-hasadi-basladi-2.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.