Rahvan Atlar Canik'te Yarıştı
Canik Belediyesi tarafından bu yıl ilki düzenlenen "Rahvan At Yarışları"büyük bir heyecana sahne oldu.
Başkan Osman Genç, atların Türk tarihi ve kültüründe önemli bir yere sahip olduğuna dikkat çekerek, gelenekleri yaşatmak istediklerini söyledi.
Canik Belediyesi tarafından düzenlenen Geleneksel Rahvan At Yarışları, Dereler Mahallesi'ndeki alanda gerçekleştirildi. Yaklaşık 120 atın yarıştığı ve 10 kategoride gerçekleştirilen yarışlar kıyasıya bir mücadeleye sahne olurken, alanı dolduran vatandaşlar gün boyu büyük heyecan yaşadı. Türkiye’nin 20 farklı ilinden gelen Rahvan atların Baş Koşu, Baş Altı, Büyük Orta, Küçük Orta, Deste, 4'lü Taylar, 3'lü Taylar, 2'li Taylar kategorilerinde ve Dörtnal At Yarışı'nda Arap ve İngiliz kategorilerinde yarıştığı etkinlikte Başkan Osman Genç de ata bindi.
GELENEKSEL YARIŞLAR
Yarışların yapılacağı alana sabahın erken saatlerinde gelen atlar, yarış öncesi at sahipleri ve jokeyler tarafından alanda ısınma koşuları yaparken, yarışları izlemeye gelen vatandaşlar da zaman zaman atlara binme fırsatı buldu. Atların, koşarken bir yandaki iki bacağını aynı anda atarak, biniciyi sarsmayan koşma biçimi olarak bilinen ve geleneksel Türk at biniciliğinde özel bir yer teşkil eden Rahvan At Yarışları, Başkan Genç'in startı ile başladı. Osmanlı İmparatorluğu döneminden günümüze kadar yaşatılan koşu geleneğinin sürdürüldüğü etkinlik, rahvan atlarının kıyasıya mücadelesine sahne oldu.
ECDADIN MİRASINI YAŞATIYORUZ
Büyük ilgi gören yarışlar öncesi konuşan Canik Belediye Başkanı Osman Genç, "Bir atasözü vardır. 'Geçmişini unutan bir millet yok olmaya mahkumdur' diye. Biz de, şan ve şerefle dolu geçmişimizi bir nebze olsun hatırlatmak, geleneklerimizi yaşatmak için, unutulmaya yüz tutan etkinlikleri gerçekleştiriyoruz. Ecdadımızın bize bıraktığı mirasımıza sahip çıkıp, yaşatmak için elimizden geleni yapacağız" dedi.
TÜRK TARİHİNDE ÖNEMLİ YERE SAHİP
Atların Türk tarihi ve kültüründe önemli bir yere sahip olduğuna dikkat çeken Başkan Genç, "Bizim medeniyetimizde at Allah'ın bir nimeti, şefkatle yaklaşılması gereken bir hayvandır. Tarihte atla tanışan ve kaynaşan toplumlar gelişmiş ve geniş coğrafyalara hükmetmiştir. At aynı zamanda medeniyet kurma aracıdır. Atın bizim kültürümüzde çok önemli bir yeri vardır. Türkler at sayesinde Orta Asya’nın uçsuz bucaksız bozkırlarında yaşam varlıklarını sürdürebilmişlerdir. Biz de bu tür etkinliklerle bunu hatırlatıyoruz" diye konuştu.
SOSYAL BELEDİYECİLİK
Sosyal belediyecilik anlayışını benimsediklerini de belirten Başkan Genç, "Yerel yönetim olarak Canik'in mahallesinde vatandaşlarımızın hayat standartlarını iyileştirme çabası gösterirken aynı zamanda sosyal belediyecilik anlayışımızın gereği olarak imkanlarımız ölçüsünde tarihimizin ve medeniyetimizin değerlerini de önemsiyoruz. Toplumu bir araya getiren olgu farklı kültürler, farklı düşünceler ve farklı renklerdir. Bu tür etkinlikler aynı zamanda insanlarımızı da biraraya getiriyor. Bizi biz yapan değerlerimizi yaşatmak için çalışmalarımızı bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da sürdüreceğiz" şeklinde konuştu.
10 KATEGORİDE YARIŞTILAR
Konuşmaların ardından Samsun'un çeşitli yerlerinden ve farklı illerden gelen Rahvan atları kıyasıya yarıştı. Rahvan ve Dörtnal olmak üzere toplam 10 kategoride gerçekleşen yarışların sonrasında Başkan Osman Genç dereceye girenlere ödüllerini verdi. Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği yarışlara 20 ilden Rahvan atlar katıldı.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.