Alper Güngör-Yazılımcı

Alper Güngör-Yazılımcı

Pandemi Sürecinde Teknolojinin Getirileri (E-Ticaret)

A+A-

 Malum süreçten etkilenmeyen yoktur. Kimimiz komşusunu, kimimiz arkadaşını, kimimiz çok sevdiklerini kaybetti ve halada süreç devam etmekte... Temennimiz en kısa sürece normale dönmek, en kısa sürede tedavisinin bulunması.

    Sağlık açısından bakıldığında gerçekten çok kötü bir durum ancak bu olgunun ekonomik sıkıntısı da sağlık kadar büyük bir sorun teşkil ediyor. Kapalı olan esnaflarımız, tam zamanlı çalışamayan personeller, normalleşme sürecine girene kadar bir çok sorun daha bu anlamda bizi bekliyor görünende zaten bu. Ekonomisi yerinde olmayan toplumlar herzaman stres altında ve pisikolojik anlamda negatif yönde etkilenen toplumlardır.  Hal böyleyken evden yada iş yerinden sektörünüze göre işinizi sürdürebilmek yada  sürkülasyonunuzu artırmak elinizde. Tüm bunlar elinizin altındaki teknolojiyi değerlendirmekten geçiyor. Şu anda bilinen gerçeklerden E-Ticaret tabanlı sistemlerin bu kıstlamalarda bir çok kişinin imdadına yetiştiği ve home ofis tarzda işlerini aksatmadan devam ettirdiğini söyleyebiliriz. Peki nedir bu E-Ticaret, E-Ticaret deyince ne aklınıza geliyor?  Ülkemizde “Fiziki olarak karşı karşıya gelmeksizin, elektronik ortamda gerçekleştirilen çevrimiçi iktisadi ve ticari her türlü faaliyet” olarak tanımlanıyor.  Aslında doğrudan işlem yaptığı alanın büyüklüğü nedeniyle ise e-ticaret nedir sorusunun tek bir doğru cevabı bulunmuyor. Fakat geneline baktığımızda e-ticaret ya da elektronik ticaret, en basit anlamıyla herhangi bir ürün ya da hizmet alışverişinin, çeşitli ödeme yöntemleriyle bir internet sitesi veya mobil ortam üzerinden yapılmasıdır diyebiliriz. Peki E-ticaret sistemi size ne gibi kazanımlar sağlar? Hiç düşündünüzmü? Neden internette satılan ürünlerin fiyatları yerel mağazalardan satılanlara göre daha uygundur? Bu ve bunun gibi bir çok soru aklınıza gelebilir. Ama en çok bu sorulanları değerlendirelim..

    Öncelikle E-Ticareti kimler kullanabilir? Bireyler, küçük ve orta büyüklükteki işletmeler, butik mağazalar , sigorta şirketleri, büyük sermaye firmaları, kamu kuruluşları, bankalar, perakende satış noktaları, market zincirleri ve de ikinci el eşya, pazarlama, eğitim, eğlence, gıda, giyim gibi pek çok sektör tarafından kullanılabilir. Elektronik ticretin kazanımlarını değerlendirdiğimizde bunun iki ayrı tarafı için sonuç çıkartmak gerekir. Satıcı tarafından; 7/24 açık bir dükkanız olur, E-alışveriş alışkanlığı kazanmış ve de büyümekte olan geniş bir alıcı kitlesine ulaşılır. Ürünlerini dikkat çekici şekilde müşterilere sunabilir. Hedeflenen müşteri kitlesine kolayca ulaşabilir. Zamanı çok daha verimli kullanarak fiziksel mağazanın ulaşabileceği maksimum satış kapasitesini dahi aşabilir. Müşteri iletişimi ve güvenini kolayca geliştirebilir ve tabiki küçük işiletmeler için e-ticaret, ticarete başlama ve büyütmenin en hızlı yoludur. Gelelim müşteri tarafına; ürün bilgilerine ayrıntılı olarak ulaşabilir. Ürünler arasında fiyat karşılaştırması yapabilir. Birçok üründe indirimli fiyatlara ulaşabilir. Ürünü daha önce kullananlar tarafından yapılan yorumlara ulaşabilir. Geniş ürün çeşidi arasından seçim yapabilir. Dünyanın pek çok bölgesinden ürün ve hizmet alışverişi yapabilir. Kampanyaları kolayca takip edebilir. İstedikleri her an mağazaya ulaşabilir. Kendileri dışında bir alıcıya kolayca ürün gönderebilir.

    Peki E-Ticaret ürün fiyatları ile yerel mağazaki ürün fiyatları arasındaki fark nerden kaynaklıdır sorusuna gelelim; Yerel dükkanların dükkan kirası, elektriği, personel masrafı, sigortası, yemek ücreti, yol ücreti, mesaisi, suyu, araç yakıtı gibi bir malın alış fiyatının üzerine ilave edilmesi gereken maliyetlendirmeleri ürüne yansıtmak durumundadır. Aksi takdirde ciddi anlamda zarara sebep olacak olan bu maliyetlendirme her sektörde ürün fiyatlarını etkileyen çok önemli etkendir. Oysaki E-Ticaret sisteminde sadece maliyet E-ticaret sistemini kurarken yapacakları masraftan öteye geçmeyecek ve bunu sadece bir defa vereceklerinden dolayıda ürünün alış fiyatının üzerine çok bir maliyet yansıtmayacak, fiziksel mağazalara kıyasla çok daha masrafsız şekilde olacaktır. Böylelikle de elektonik piyasada rekabeti sonuna kadar yapabileceğiniz bir platform olarak elektronik ticaret karşınıza çıkıyor. Sadece burda dikkat edilmesi gereken konu sevkiyattır. İş yaptığınız sektörün ürünlerinin paketleme ve kargoda gidiş mesafesini (kargoda ürünün başına gelecekleri düşünerekten ☺)hesap edip en makul seviyede, en taze şekilde, en iyi paketlenmiş ve ürünü son kullanıcıya sorunsuz ulaştırılması müşteri memnuniyeti ve daha sonraki alışverişleri etkileyecek olmasından önemli bir unsur arzetmektedir.
    Peki E-Ticaret sistemi yapmak istiyoruz desek, nasıl olacak bu iş? İlk önce şuna karar vermemiz gerekir? Kendi internet sitemizi kurup, kendi markamızı yaratıp ürünleri oraya yükleyip, kendi internet sitemizden satış yapmak mı? Yoksa internet üzerinde hepsiburada, n11, gittigidiyor, trendyol gibi bilinirliği fazla birçok online eticaret sitesi üzerinden ürünleri buraya yükleyerek satış yapmak mı daha kolay olur?

    Kendi sitenizi kurmak demek, alan adınızı ve hostinginizi aldıktan sonra bir eticaret sitesi hazırlatmanız ve bir güvenlik sertifikası satın almanız demek, burada da ortalama maliyetler minimum beşbin tl den başlamaktadır. Ödeme noktası olarak paytr, iyziko gibi aracılar kullanıldığında  bunlarında komisyon oranları ortalama yüzde üçbuçuklardadır. Bundan sonrası siteye ürün yüklemek ve sosyal medyada kullanıcı kitlesine göre bol bol reklam bütçesi ayırıp reklam vermekten geçiyor. Her yıl yenilenecek olan alan adınıza ve  sitenize kiralama bedeli vereceksiniz ki bu çok makul ücretler. Sonrası ise kaliteli ve uygun fiyatlı ürünlerle farkınızı ortaya koyup ön plana çıkabilirsiniz.

    Diğer bir seçenek ise biraz önce yukarıda bahsettiğim ismi bilinen sitelere dükkan açıp, belli bir komisyon oranı ile ürünlerinizi hemen satmaya başlayabilirsiniz. Bu markalar  kendi sitelerinin reklamını ulusal kanallar ve diğer internet mecrasında bolca reklam yaparak işletmeyi ekstra reklam külfetinden kurtarmaktır. Sadece bursda sizi yoracak olan her ürüne vereceğiniz komisyon oranın yüksek olması. Ayrıca fiyatı en uygun tutarsanız sürkülasyonunuz çok olacaktır.

    Aslında tavsiyem başlangıç için ismi bilenen satış sitelerinden (trendyol, n11, hepsiburada v.b) satışa başlanması ve sonradan da işin gelişmesine göre kendi siteniz üzerinden de satış yapabilme imkanını kendinize yaratmanızdır. Böylelikle hem işinizin sürkülasyonunu görmüş olacaksınız hemde bir maliyete katlanmak zorunda kalmayacaksınız.

    E-ticaret konusunda genel anlamda bilginiz olsada bende bir nebze olsun sizlere ışık tutmak istedim. Teknoloji konusunda sizlerin aklınızdan geçen bir soru veya konu olursa bana info@gungorbilgisayar.com mail adresinden ulaşabilirsiniz.

Sağlıcakla kalın…

 

Alper GÜNGÖR
Yazılımcı ve İşletmen
                                  Güngör Bilgisayar Yönetim Kurulu Başkanı

 

 

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar