OMÜ'DE 2. KARACİĞER NAKLİ
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Hastenesi’nde 2. kez karaciğer nakli gerçekleştirildi.
Yaklaşık 2 hafta önce Tokat’ta beyin ölümü gerçekleşen kişiden alınan karaciğer, OMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi’nde nakil için sıra bekleyen siroz hastası 65 yaşındaki Mehmet Aslan Balcıoğlu’na başarıyla nakledildi.
Nakil nedeniyle OMÜ Tıp Fakültesi Dekanlığı toplantı salonunda düzenlenen basın toplantısında konuşan OMÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Haydar Şahinoğlu, “İlk karaciğer naklini Ağustos 2011’de gerçekleştirdik. 1.5 yıl sonra ikinci karaciğer naklini yaptık. Hastamız son derece sağlıklı. Bu hizmetin hastanemizde veriliyor olmasından dolayı mutluyuz. Bu konuda toplumumuzun duyarlı olmasını istiyorum. Deneyimli arkadaşlarımız burada ameliyatın gerçekleşmesinden takibine kadar üst düzey bir hizmet vermektedir. Arkadaşlarımızı burada kutluyor ve başarıların devamını diliyorum” dedi.
Kendi organlarını da bağışladığını belirterek konuşmasına başlayan OMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mustafa Bekir Selçuk, “Bu hastanemizde 2. başarılı karaciğer nakli ameliyatı gerçekleşti. İnşallah devamı gelir. Halkımızın organ bağışı konusunda duyarlı olmalarını istiyorum. Hastamız Mehmet Aslan Balcıoğlu hayata tutundu ve ikinci baharını yaşamakta. Biz daha nice Mehmet beyleri burada karaciğer nakli ile hayata tutunmalarını isteriz. Ancak halkımızdan yeterli duyarlılık göremiyoruz. Bazı organlar kadavradan alındığı zaman beyin ölümü gerçekleşmesi gerekir. Ama onun dışında bir kornea veya göz nakli çok önemli. Bu göz nakli her kadavradan alınabilir. Bunun için bir beyin ölümü gerçekleşmesi gerekmez” diye konuştu.
Ameliyatı gerçekleştiren OMÜ Tıp Fakültesi Hastanesi Karaciğer Nakli Ünitesi Sorumlu Hekimi Doç. Dr. İlhan Karabıçak, “Hastamız 65 yaşında, Ordu’nun Ünye ilçesinde yaşıyor. Hepatit C’de bağlı siroz nedeniyle ünitemizde takip edilmekteydi. Takiplerinde karaciğerinde kitle saptanması üzerinde hastamıza organ nakli teklifinde bulunduk. Hastamız da yaklaşık 7-8 ay karaciğer nakli için bekledi. 2 hafta önce Tokat’ta hastamızla aynı kan grubu taşıyan bir hasta bize teklif edildi. Biz de organı kabul ettik ve ameliyatı gerçekleştirdik. Hastamızın şu anda sağlıklı bir şekilde takibini yapmaktayız” şeklinde konuştu.
Organ nakli merkezlerinin birinci görevinin karaciğer nakli yapmak olmadığını belirten Doç. Dr. Karabıçak şöyle devam etti: “Bizim birinci görevimiz, karaciğer nakli bekleyen hastalarımızın tedavilerini mükemmel bir şekilde yapmaktır. Bu konuda biz çok başarılıyız. Polikliniğimize başvurulan onlarca hastanın çoğuna uyguladığımız medikal tedavi sayesinde karaciğer nakli gereksinimi duymamaktadırlar. Bu bizim için çok önemli bir başarıdır. Ülkemizde yaklaşık 250 tane kadavradan organ çıkmakta ve karaciğer nakli bekleyen binlerce insan var. Hatta 4 ay önceki rakam 3 bin karaciğer nakli bekleyen hasta sayısı vardı. Binlerce hasta organ beklerken ölüyor. Son 1 yılda takip ettiğimiz hastaların yaklaşın 15’inde karaciğer kanseri saptadık. Hastalarımızı düzenli bir şekilde takip ettiğimizden dolayı karaciğer kanserini cerrahi tedaviden dolayı kurtuldular. Ama biz sadece karaciğer kanserine odaklanmış olsaydık, onlarca hastamıza belki kanserden kaybedecektik.
Türkiye’de organ nakli konusunda 10 bölgeye bölündü. Karadeniz Bölgesi bunlardan bir tanesidir. Karadeniz Bölgesi’nde de 2 tane nakil bölgesi var. Bunlar Trabzon ve Samsun illeridir. Giresun’dan Zonguldak’a kadar, Amasya, Tokat, Çorum dahil karaciğer nakli yapma yetkisi olan tek yer OMÜ’dür. Bu civarda yaşayan hastalarımızın büyükşehirlere gidip oralarda mağdur olmasını istemiyoruz.”
İki hafta önce karaciğer nakli ile sağlığına kavuşan 65 yaşındaki Mehmet Aslan Balcıoğlu, sağlık durumunun gayet iyi olduğunu ve herkesin organ bağışında bulunması gerektiğini söyledi.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.