
Memurlar ve Emekliler Kurban Edildiler
“Memurlar ve Emekliler Toplu Görüşme Masasında Kurban Edildiler”
Demokratik Sendikalar Konfederasyonuna(DESK) bağlı Demokratik Ofis Sen(DOS) Samsun İl Başkanı Fevzi Gül, düşük maaş alan memur ve emeklilerin Kurban Bayramında Kurban ibadetlerini yerine getiremeyeceklerini ifade ederek, memur ve emekli zaten toplu görüşme masasın da kurban edilmişlerdir” dedi.
DESK-Demokratik Sendikalar Konfederasyonuna bağlı Demokratik Ofis Sen Samsun İl Başkanı Fevzi Gül, 2,5 milyon dolayındaki kamu çalışanlarının ve yine 2 milyona yakın emeklinin zor hayat şartlarından dolayı Kurban Bayramında Kurban ibadetlerini yerine getiremeyeceklerini ifade ederek, şunları söyledi; Gül, “maalesef üzülerek ifade ediyoruz ki Türkiye de 2,5 milyon dolayındaki kamu çalışanlarından belli bir kesiminin sosyal devlet anlayışının gereği olarak birçok haklardan faydalanırken diğer çoğunluğunun ve yine 2 milyona yakın emeklinin ise bu haklardan faydalandırılmamıştır. Bazı kamu kurumlarındaki çalışanlar yılda en az 4(dört) defa ikramiye alırlarken diğer kamu çalışanlarına üvey evlat muamelesi yapılmasının hiçbir şekilde izahı olmadığı gibi, bunun mantıklı bir açıklamasının da olması da mümkün değildir. Atalarımızın “biri yer, biri bakar, kıyamet ondan kopar” sözünü hatırlatmak isteriz.
Demokratik Ofis Sen(DOS) Samsun İl Başkanı Fevzi Gül, yaptığı yazılı açıklamada, yaklaşan Kurban Bayramı'nda kamu çalışanlarının ve emeklilerin harcamalarının artması nedeniyle zor durumda olduklarını ve kamu çalışanlarının % 82,7 kredi kartı ya da tüketici kredisi gibi nedenlerle de banklara borçlandıklarından dolayı da bayram coşkusunu yaşayamadıklarını savundu. Gül, "Her ne kadar son aylarda enflasyon rakamları düşüyormuş gibi görünse de Eylül ayı enflasyon rakamlarının beklentilerin üzerinde gelmesi, özellikle dar ve sabit gelirlilerin bütçelerini sarsmıştır. Çalışanların, özellikle eğitim, gıda ve kira harcamalarını güçlükle karşılamaktadır. Özellikle de gıda fiyatlarında yaşanan artışlar görmezlikten gelinmektedir” dedi.
Gül, “hep eskiye özlem vardır ya; kamu çalışanları olarak eski bayramları bizlerde özledik, eskiden emekli olan bir kamu çalışanı aldığı ikramiyesi ile bir ev ya da daire alırken, bugün aynı ev ya da dairenin ancak dörtte biri fiyatı kadar ikramiye alabilmektedir. Bu da memur maaşlarının ve emeklinin gelirinin ne derece eridiğinin apaçık göstergesi olmuştur. Bayramlar, çocuklara harçlıkların verildiği, bayramlıkların alındığı, ziyaretler yapılarak hediyeleşme yoluyla kardeşlik bağlarımızın pekiştirildiği özel ve güzel günlerdir. Ne yazık ki uzun bir süreden beri memur ve emeklilerimiz bayram sevincini ve coşkusunu yaşayamamakta, çocuklarına, torunlarına bayramlık alamayan, harçlık veremeyen anne ve babalar, başı önde gezmektedir. Yıl içinde, gündelik yaşamını bin-bir güçlükle sürdürmeye çalışan kamu görevlilerinin ve emeklilerimizin mevcut maaşlarla bayram masraflarını karşılamaları mümkün değildir. Bu sebeple Anayasanın eşitlik ilkesinin de gereği olarak kamu çalışanları arasında yapılan ayrımcılığın ortadan kaldırılması tüm kamuda çalışanlarına yılda en az iki defa bayram ikramiyesi ödenmesi ve emeklilerin maaşlarının iyileştirilmesi gereklidir. Bu durumda, söz konusu ekonomik büyümeden emekliler ve kamu çalışanlarının da pay alması ve kamu görevlilerimizin bayram sonunda daha da zor duruma düşmemeleri için, memurlara ve emeklilere dini bayramlardan önce bir maaş tutarında bayram ikramiyesi verilmesi gerekmekte olup, aynı zamanda bu durum zorunluluk hali almıştır” dedi.
Son olarak tüm kamu çalışanlarının ve vatandaşların bayramını kutlayan Gül, şu sözlerle cümlelerini tamamladı. Gül, “Sevgi, saygı, dostluk duygularının hoşgörü ile yoğrulduğu, barış ve kardeşliğin, birlik ve beraberliğin, dayanışmanın zirveleştiği bir güzel Kurban Bayramını hep birlikte geçirecek olmanın sevinci ile tüm kamu çalışanlarımızın ve vatandaşlarımızın bayramını en kalbi duygularla kutluyor, hayırlara vesile olmasını temenni” dedi.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.