Kilosu 100 TL, Bu Ürünü Sadece O Üretiyor

Bafra’da 20 yıldır çiftçilik yapan Senayi Yaldır, brüksel lahanası üretimiyle ilgili deneyimlerini paylaştı. İki dönüm araziyle başladıkları üretimi zamanla büyüttüklerini belirten Yaldır, “Dayanıklı ve alternatif bir ürün olsun diye başladık.

A+A-

Bafra’da 20 yıldır çiftçilik yapan Senayi Yaldır, brüksel lahanası üretimiyle ilgili deneyimlerini paylaştı. İki dönüm araziyle başladıkları üretimi zamanla büyüttüklerini belirten Yaldır, “Dayanıklı ve alternatif bir ürün olsun diye başladık. Fideyi uygun maliyetle üretebilmek için kendimiz yetiştiriyoruz, ancak tohumu hazır alıyoruz” dedi.

Başlangıçta pazar sıkıntısı çektiklerini dile getiren Yaldır, siparişlerin artmasıyla üretimi genişlettiklerini söyledi. “Önce pazarcılara verdik, ardından halcilere ulaştırdık. Ürünlerimiz daha çok sahil bölgelerine gidiyor. Ayrıca, yurt dışına da satış yapıyoruz” diye konuştu.

“Sanayileşme Şart, Destek Yok”

Brüksel lahanasının brokoli ve karnabahar gibi benzer iklim koşullarında yetiştiğini, ancak soğuk hava şartlarından olumsuz etkilenebildiğini vurgulayan Yaldır, hasat süresinin diğer sebzelere kıyasla daha uzun olduğunu belirtti. “Brokoli ve karnabaharı bekletemiyoruz, ama brüksel lahanasını 3-5 hafta bekletebiliyoruz. İşçiliği ise oldukça zor. Hem yetiştirmesi hem de toplaması zahmetli. Çiftçiler genellikle kolay yoldan gitmeyi tercih ediyor” dedi.

Sulama ve tahliye sistemlerinde eksiklik yaşadıklarını belirten Yaldır, “İlk defa bu yıl kışlık üründe su kesildi. Tahliye kanallarımız yetersiz. Eğer tahliye kanalları olursa, suyu yönlendirerek daha verimli üretim yapabiliriz” ifadelerini kullandı.

Üretimde herhangi bir devlet desteği olmadığını söyleyen Yaldır, “İstediğimiz kadar üretebiliyoruz, ancak pazar hazır olmalı. Brüksel lahanası çok fazla tüketilen bir ürün değil. Hallerde kamyon bazında karnabahar satılıyor ama brüksel lahanası bu kadar rağbet görmüyor. Az üretilirse pahalı oluyor, fazla üretilirse para etmiyor. Dengeyi sağlamak lazım” diye konuştu.

“Bafra’ya Büyük Bir Turşu Fabrikası Lazım”

Brüksel lahanasının sanayileşme potansiyeline de dikkat çeken Senay Yaldır, “Bu ürün dış pazara da satılabilir. Bafra’da turşu fabrikası kurulsa çok iyi olur. Küçük işletmeler var ama büyük ölçekli bir fabrika olursa, çiftçi için avantaj sağlar. Makineyle toplama da mümkün, ancak şu an işçiyle çalıştığımız için maliyetler yükseliyor” diyerek sanayileşmenin önemine vurgu yaptı.

Brüksel lahanasının alternatif bir ürün olmasına rağmen yeterli destek alamadığını belirten Yaldır, üretim ve pazarlama konusunda daha fazla çalışma yapılması gerektiğini söyledi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.