KARAGÖL:SULAMA SİSTEMİ 76 MODEL
Samsun Bafra Ziraat Odası Başkanı Sait Karagöl, “Bafra Ovası’nda yapılan sulama sistemi 76 model. Ana kanallar dünyanın neresinde var? Ana kanal sebebiyle Bafra Ovası’nda 20 bin dönüm tarım arazisini yok ettik” dedi.
Sait Karagöl yaptığı açıklamada, Türkiye’nin sayılı ovalarından Bafra Ovası’nda her türlü ürünün yetiştiğini, buna karşılık üreticinin para kazanamadığını, inadına tarım yaptıklarını söyledi. Karagöl, “Buğday fiyatları 70 kuruş olarak açıklandı. Buna rağmen buğday şu an 55-66 kuruş, çeltik 80-90 kuruş, mısır 50-55 kuruş. Fiyatlar 7-8 senedir aynı. Bizim sıkıntımız maliyetler çok yüksek. Mazot 7-8 sene önce 1.60 lira, bugün 4.20 lira. Gübre 20 liraydı, 70 lira oldu. Bunlara rağmen Bafra’da tarım iyi noktada, çünkü inadına tarım yapıyoruz. Bafra’da bugün 120 bin dönüm çeltik ekimi var. Çiftçimizde son yıllarda teknolojiyi iyi kullanıyor dönümüne 8-9 kilo çeltik alıyor ama para kazancımız yok. Bir yandan ‘hava şartları iyi olsun’ diye dua ederken, bir yandan da ‘nasıl pazarlayacağız’ diye düşünüyoruz” diye konuştu.
“KULLANILMAYAN 100 BİN DÖNÜM ARAZİ VAR”
“Biz muhalefet değiliz” diyen Sait Karagöl, sözlerine şöyle devam etti: “Bafra Ovası’nda yapılan sulama sistemi 76 model. Yine de su getiriyorlar diye seviniyoruz. Araziler birinci sınıf arazi. Ovada sulama projesi var, eski proje. Ana kanallar dünyanın neresinde var? Biz bunu söylerken bir partinin veya birilerinin memnun olması için söylemiyorum. Benim vicdanım sızlıyor. Ana kanal sebebiyle Bafra Ovası’nda 20 bin dönüm tarım arazisini yok ettik. Su gelmesi lazım ama bu projenin eksik olan yerlerini eleştiriyoruz. Avrupa’da böyle kanaletler yok. 2B hallolmamış, hazine arazileri hallolmamış Bafra’da tarım reformu yapmaya kalkıyorsun. Sulama kanallarında her yıl 6-7 kişi ölüyor, yazık değil mi? Kanala düştüğünüz zaman çıkma şansınız yok. Açık kanal, böyle bir sistem var mı gören bana söylesin. Bu ülke bizim, başka vatanımız da yok. Biz kimseden bir şey istemiyoruz. Tarım dünyada nasıl yapılıyor, onunla ilgili destek bekliyoruz. Balıkçıya mazotu ucuz veriyor, bize de ucuz versin. Gübreyi ucuz versin, çiftçi para kazansın. Fındık olmayan ülkeler fındığın fiyatını belirliyor. Bizim ülkemizde niye bir fındık borsası yok? Tarımı bitiriyoruz, şehirleri dolduruyoruz, şehirler yaşanmaz hale geliyor. Tarım alanları hep boş. Bafra’da hiç sapan vurulmayan ve kullanılmayan 100 bin dönüm arazi var.”
18 köyde ‘tarım reformu yapacağız’ diye tapuların 10 yıldır esir edildiğini belirten Sait Karagöl, “Bizim tapularımızı verin kullanalım. Tapularımıza şerh konmuş. Tapularımız elimizde olmadığı için Ziraat Bankası’ndan kredi kullanamıyoruz. Başka bankalardan yüksek faizle kredi almak zorunda kalıyoruz. Biz acilen bunların düzelmesini istiyoruz. İnşallah yaparlar” şeklinde konuştu.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.