KARADEDE; BAFRANIN GURURU OLDU
Türkiye'den sonra Dünyaya göz kırpıyor.
Çanakkale 18 Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü ve TÜBİTAK (Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırmalar Kurumu) işbirliğinde Doç Dr. Vedat Çalışkan ve ekibince yürütülen ‘’Türkiye de Panayırlar’’ adlı 3 yıllık akademik araştırma projesi sonuçlandı.
Tam adı; ‘’Türkiye de Panayırlar: Geleneksel Bir Ticaret Sisteminin Ekonomik, Sosyal ve Kültürel Etkilerinin Mekânsal Analizi’’ olan akademik araştırma projesi ile Türkiye de 21 ilde 71 panayır incelendi. Akademik bir ekip tarafından 3 gün süre ile yerinde incelenen panayırlar arasında Bafra Karadede Panayırı da yer almaktaydı araştırma Karadede Panayırı için gurur verici sonuçlar ortaya çıkardı.
Karadede Panayırını düzenleyen GÖKDER’in başkanı Turgut Demir ellerine ulaşan araştırma sonuçlarını kamuoyu ile paylaştı.
Demir;’’ bilimsel araştırma sonuçları göstermiştir ki Karadede Panayırı; Türkiye de ziyaretçilerin en memnun olduğu 1. Panayırdır. Türkiye de kültürel miras sayılabilecek 4 panayırdan biridir. Türkiye de Kültür Bakanlığından destek alabilen 3 panayırdan bir tanesidir. Türkiye de ki en kapsamlı 7. Panayırdır. Türkiye de turizme kazandırılabilecek 4 panayırdan biridir. Türkiye de panayır geleneğini yaşatan 2 panayırdan biridir. Türkiye de imece usulü ile kurulan tek panayırdır. Bu sonuçlar bizim için, Baframız için, Samsunumuz için gurur kaynağıdır.
Zira yarıştığımız panayırlar arasında milyonluk bütçelerle büyükşehir belediyeleri ve valiliklerin desteği ile kurulan panayırlar vardı, oysa Karadede kültürüne sahip çıkan bir köy halkı tarafından yaşatılıyor, kuruluyor. Zaten bizi başarılı yapanda tam olarak bu özgünlüğümüzü koruyor olmamız. ‘’ dedi.
GÖKDER başkanı Turgut Demir;’’ araştırmanın sonuç kısmında dikkat çeken birkaç cümleyi aynen sizlerle paylaşmak istiyorum. 1-Turizme kazandırılması mümkün bu tür panayırlara yerel yöneticilerin öncelik vererek çalışma başlatması yerinde olacaktır. 2- Yapmış olduğumuz araştırmanın sonuçları esasen kültürel miras bağlamında ele alınacak az sayıda panayır örneği bulunduğunu ortaya koymaktadır. Bu panayırlar arasında Pehlivaköy (Kırıkkale), Gerede (Bolu), Pınarpazarı (Isparta), Karadede (Samsun) panayırlarını sayabiliriz. Söz konusu panayırların üstlendikleri fonksiyonlarla ekonomik, toplumsal ve kültürel yararlarının, katkılarının çok yüksek düzeyde gerçekleştiği saptanmaktadır. Bu nedenle gelenekleri ve kültürel değerleri yaşatan ve az sayıda örneği kalan geleneksel panayırların bu ülkenin kültürel miras değerleri olduğuna dikkat çekmek gerekmektedir. Söz konusu panayırların bulunduğu yerleşmelerin mülki ve mahalli yöneticilerinin birlikte planlayacağı çalışmalarla, Türkiye dünyaya yeni kültürel miraslar armağan edebilecektir.’’ denilmektedir.
Demir konuşmasının sonunda; ’Bu cümleler ile artık uluslararası panellere konu olan Karadede ye biraz sahip çıkılması gerektiği anlatılmaya çalışıyor. Eğer sahip çıkılırsa Bafra’dan dünyaya bir kültür mirası armağan etmiş olacağız. Bu çalışma sonunda Karadede Panayırı ile ilgili güzel bir akademik araştırma kitabı da hazırlandı. Umuyorum kitap da kısa sürede basılacak. ’dedi.
Ulusal ve yerel sanatçıların ücretsiz konserler vereceği, alış veriş pazarının açılacağı, Tarihi Karadede Panayırı bu yıl 3 Eylül 2017 Pazar günü Bafra, Gökçeağaç Köyünde (mahallesi) kurulacak.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.