İbrahim Sağlam, Hastalıktan Ari İşletmelerin Avantajlarını Açıkladı

İbrahim Sağlam, Hastalıktan Ari İşletmelerin Avantajlarını Açıkladı

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, hastalıktan ari işletmelerin avantajlarını detaylı bir şekilde açıkladı.

A+A-

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, hastalıktan ari işletmelerin avantajlarını detaylı bir şekilde açıkladı. Sağlam, "İlimizde, Bafra, Atakum ve Çarşamba ilçelerinde ari işletme sertifikası almış olan 6 adet işletme bulunmaktadır. Hayvanları kayıt altına alınmış, teknik sağlık ve hijyenik şartları sağlanmış, tüberküloz ve brucelloz hastalıkları taşımadığı belirlenen hayvancılık işletmelerine 'hastalıktan ari işletmeler' denilmektedir," dedi.

Eylem Planı ve Sağlanan Avantajlar

Sağlam, "Bakanlığımızca, sürdürülebilir hayvancılığın sağlanması ve halk sağlığının korunması amacıyla 2024-2028 yıllarını kapsayan hastalıktan ari işletme sayısının artırılmasına dair eylem planı hazırlanmıştır. Bu plan kapsamında hastalıktan ari işletmelere çeşitli avantajlar sağlanmıştır," diye ekledi.

Ari İşletmelere Sağlanan Destekler

Ari işletmelere sağlanan başlıca avantajlar arasında Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinden kullanacakları yatırım kredilerine ilave faiz indirimi, IPARD ve kırsal kalkınma yatırımlarının desteklenmesi programları kapsamında alt yapı ve ekipman yatırımlarının hibe desteği ile karşılanabilmesi ve yapılaşma izinlerinin artırılması gibi destekler yer alıyor.

Hastalıktan Ari İşletmelere 4 Katı Destekleme

Sağlam, "Kaliteli damızlık materyalin yurt içi üretimle karşılanması için ari işletmelerde doğan dişi buzağı/malaklara temel desteğe ek olarak 4 katı daha fazla destekleme sağlanacak. Ayrıca ari işletmelerde üretilen süt için temel desteğe ilave olarak 3 katı daha fazla destekleme yapılacak," dedi.

Sonuç ve Gelecek Planları

Yurt dışından ithal edilecek hayvanların getirilmesinde, hastalıktan ari işletme sertifikasına sahip olma şartı getirilecek ve ülkemiz için ihtiyaç duyulan damızlık hayvan ihtiyacının bu işletmelerden karşılanması sağlanacak.

Bu avantajlar sayesinde Samsun’da sürdürülebilir hayvancılığın sağlanması ve halk sağlığının korunması hedefleniyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.