Giresun bıçaklarını dünyaya tanıtıyor

Giresun bıçaklarını dünyaya tanıtıyor

Giresun'un Bulancak ilçesinde yaşayan Mahir Henden, Karadeniz kültürünü yansıtan ve unutulmaya yüz tutmuş tarihi bıçakları yeniden hayat geçiriyor.

A+A-

Giresun'un Bulancak ilçesinde yaşayan Mahir Henden, Karadeniz kültürünü yansıtan ve unutulmaya yüz tutmuş tarihi bıçakları yeniden hayat geçiriyor. Henden, bu sanatı icra ederek bölgesel kültürü yaşatmanın yanı sıra, ürettiği bıçakları yurtdışına ihraç ederek Karadeniz'in eşsiz kültürünü uluslararası arenada tanıtıyor.

Sanatın Peşinden 2008'deki İlhamla Yola Çıktı

Mahir Henden, mesleğe, 2008 yılında Anıtkabir’de Mustafa Kemal Atatürk’e hediye edilen bıçağı gördükten sonra ilgi duymaya başladı. O an, bıçak sanatı ve kültürü hakkında daha fazla bilgi edinmeye karar veren Henden, Giresun’a döndüğünde bu geleneğin unutulmaya yüz tuttuğunu fark etti ve bu sanatı yaşatma kararı aldı. Henden, “Bu işi ben yaparım dedim ve böylece başladım” diyerek sanatına olan tutkusunun kökenini paylaştı.

İlk Atölyesini Ahırda Kurdu

İlk zamanlar, 15 metrekarelik bir ahırda başladığı bıçak yapımına, zamanla işini büyütmeyi başaran Henden, tanıştığı ustalardan aldığı ilhamla bıçaklarına özgün dokunuşlar kattı. Giresun’a özgü tarihi yılan dili bıçakları yaparak, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a ve birçok bakana hediye etti. Henden, işini geliştirmek için büyük emek harcadı ve sonrasında devlet desteğiyle yeni bir atölyeye kavuştu.

Devlet Desteğiyle Yurtdışına İhracat Başlattı

Devletin sağladığı destekle işini büyüten Mahir Henden, yurtiçindeki başarısını yurtdışına da taşıyarak bıçaklarını ihraç etmeye başladı. "Devletimden hiç hibe desteği istemedim ama sağ olsunlar makinelerimi aldılar ve yeni bir atölye verdiler. Bu fırsatla işimi geliştirdim," diyen Henden, atölyesinin genişlemesiyle hem yerel halk için iş imkanı sağladığını hem de üretmeye devam ettiğini belirtti.

Karadeniz Kültürünü Uluslararası Arenaya Taşıyacak

Henden, Giresun’un tarihî kültürel mirasını yaşatmak ve gençlere iş imkanı sağlamak adına Bulancak'ta bir kurs merkezi açmayı planlıyor. “Bu çabalarım sayesinde hem kültürümüzü tanıtacak hem de gençlerimize iş imkanı sunarak bu sanatı geleceğe taşıyacağım” diyen Henden, Karadeniz kültürünün uluslararası arenada daha geniş bir kitleye ulaşmasını sağlamayı hedefliyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.