
Gemi İnşa Mühendisi Kürşat Pekşen: 'Bu Gurur Hepimizin'
Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi TCG Anadolu bugün Tuzla’da düzenlenen törenle Türk Deniz Kuvvetleri envanterine resmen katıldı.
Çok Maksatlı Amfibi Hücum Gemisi TCG Anadolu bugün Tuzla’da düzenlenen törenle Türk Deniz Kuvvetleri envanterine resmen katıldı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da iştirak ettiği törenle hizmete alınan geminin yerlilik oranı yaklaşık yüzde 70. Projenin inşa sürecinde 131 alt yüklenicinin yanı sıra, birçok üniversite ve araştırma merkezi de görev aldı. TCG ANADOLU; Ege, Akdeniz ve Karadeniz’de asgari bir tabur büyüklüğündeki kuvveti ana üs desteği gerektirmeksizin, kendi lojistik desteği ile kriz bölgesine intikal ettirebilecek kapasitede.
Projenin başlangıcından bu zamana kadar birçok farklı aşamasında görev alan Gemi İnşa Mühendisi Kürşat Pekşen, böylesine önemli bir projenin bir parçası olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Pekşen yaptığı açıklamada, projenin Türk Tersaneciliği için birçok farklı açıdan önem arz ettiğini belirterek proje hakkında şu açıklamaları yaptı.
Ülkemizin en önemli tersanelerinden Sedef Tersanesi’nde saç kesiminde ve ön imalat süreçlerinde üretim kontrol mühendisi olarak görev aldığım ve akabindeki süreçte teknik satın alma faaliyetlerine katkı sunduğum bu önemli projede onlarca ekip arkadaşımız ve birçok çözüm ortağımız ile birlikte gece gündüz, hafta içi hafta sonu demeden projenin ilerlemesi için çalıştık. Tersanedeki görevlerimizden sonra kurduğumuz firma ile projeye havacılık destek ekipmanları konusunda tedarik hizmetleri vererek, birçok yabancı menşeli ekipmanın yerlileştirilmesi konusunda projeye katkı sunduk. Gelinen noktada bizler gibi birçok yerli firmamızın katkısı ile 70% gibi önemli bir yerlileştirme oranı yakalanmış oldu.
Bu proje yalnız fiziksel büyüklüğü ile değil aynı zamanda teknik imkan ve kabiliyetleri ile sınıfında belirli sayıda ülke tarafından üretilebilen bir proje. Her ne kadar tasarımında yabancı bir ortak ile geliştirilmiş olsa da üretiminden, satın almasına; tasarımından entegrasyonuna birçok Türk mühendisin ve Türk işçisinin projeye katkısı oldu. Bu nedenle bu gurur hepimizin.
Ülkemizin gözbebeği Aselsan, Havelsan gibi firmalar da bu projeye önemli katkılar sundular. Gemide yer alan Savaş Yönetim Sistemi, Elektronik Harp sistemleri, Kızılötesi Arama ve Takip Sistemi, Lazer ikaz sistemi, torpido savunma sistemi, muhabere ve seyir sistemleri, havacılık yer destek ekipmanları yerli ve milli sanayimiz tarafından geliştirildi. Gemi milli klas kuruluşumuz Türk Loydu tarafından klaslandı.
Bu vesile ile projemizin Türk Deniz Kuvvetlerimize ve Türk Denizcilik Endüstrisine hayırlar getirmesini diliyor, yeni projelerle Türk Savunma Sanayimizi geliştirmek için sabırla çalışacağımızı paylaşmak istiyorum.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.