BAŞAR “SAMSUN, SADECE MERKEZ İLÇELERDEN Mİ İBARET?“
Bafra Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Göksel Başar ilimiz organize sanayi bölgeleri (OSB) ile ilgili olarak bir basın açıklamasında bulundu.
Başar açıklamalarında şunları ifade etti.
Samsun kamuoyunda OSB alanı sıkıntısı olduğu ve yeni alanlar üretilmesi gerektiği, tersane olarak düşünülen alanın bunun için uygun olduğu konuşulmaktadır.
Samsun için planlanan, büyük projelerin neredeyse tamamının, merkez ilçelerde yapılmak istenmesi uygun ve adil midir?
Şu unutulmamalıdır ki ilçeler kazanırsa Samsun bütünü kazanır. Her gün ilçelerde çalışıp Samsun’a evine gelen ve ailesi merkez ilçelerde yaşayan binlerce Samsunlu vardır. İlçelerde kazanıp, harcamalarının bir kısmını Atakum, İlkadım, Canik ve Tekkeköy’ de yapmaktadırlar. İsterseniz hafta sonu bir anket yapın göreceksiniz ne kadar çok ilçelerden gelen var. Duble yollar boşuna mı yapıldı? İlçelerimizin en uzağı kaç km? Yatırım, istihdam, gelişme, diğer ilçelerimizin de hakkı değil mi?
Tabiri caiz ise tıkalı damarları açmak yerine yeni organlar bağlamak durumu daha da zorlaştırmaz mı?
Sabahları Tekkeköy istikametine kaç dakika da gidiliyor? Orada ki yoğunluk ve akşam dönüş keşmekeşi de cabası. Yoğunluğu dağıtmak yerine, daha da tıkamak ne kadar akıllıca?
Mevcut yatırımların içini doldurmak daha doğru olmaz mı?
Bafra ilçemizde toplam 1400 dönüm alana sahip bir OSB vardır. Bunun 700 dönüm olan birinci etabı yatırımcılara açılmış ve şu an 328 dönüm alan tahsis edilmiştir. 248 dönüm alan, birinci etapta yatırımcıları beklemektedir. İkinci etapta bulunan 700 dönüm alan için ise Samsun da medikal sektöründe faaliyet gösteren 23 firma yer talebinde bulunmuştur. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı uygun görüş bildirmiş ve ÇED raporu süreci devam etmektedir. Bu etap medikal sanayicilere verilecektir. Kavak OSB’de birinci etap dolmuş ikinci etabın alt yapısı henüz yapılmamıştır. Havza tarımsal ürün işleme ve tarım makineleri ihtisas OSB’nin alt yapı çalışmaları devam etmektedir. Orada da yatırımcılara açılacak toplam 500 dönüm arazi olacaktır. Çarşamba TSO’ nun da Çarşamba şeker fabrikası arazisinin bir kısmına Gıda OSB yapmak için çalışma yaptığını biliyoruz.
Samsunumuzun bu dört ilçesinde OSB’ler ile ilgili mevcut çalışmalar varken neden bunlar göz ardı edilmektedir. Bu ilçeler Samsun’a bağlı değil midir? Neden sanayileşmenin sadece Samsun merkezde yoğunlaşması düşünülmektedir.
Sanayici, yatırımcı, iş adamlarımıza ve tüm idarecilerimize sesleniyorum.
Evimize en yakın yere fabrika kurma devrini kapatalım. Lütfen ülkemizin diğer bölgelerine bir bakın OSB’ler nerede insanlar nerden nereye geliş gidiş yapıyorlar.
Aslında, birbirimize çok yakınız. Hem km olarak, hem insan olarak yakınız. Aynı şehrin çocuklarıyız. Gelin bu şehrin tüm insanlarını ve fırsatlarını birbirine yaklaştıralım.
30 Mart 2014 den sonra ‘’tek şehir’’ BÜTÜNŞEHİR olmadık mı?
O halde buna göre davranılmasını istemek hakkımız değil mi?
Göksel BAŞAR
Bafra Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı
TOBB AB Uyum Komisyonu Başkanı
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.