Barbaros Turna; Tekstil'de Dünya'nın önde gelen sektörüyüz
Turna; Çin, ucuz işçiliği, yüksek volümlü üretimi ve hammadde piyasasındaki hakimiyeti ile hem dünya hem de Türkiye'de tekstil ve hazır giyim sektörünün en önemli oyuncusu konumunda" dedi.
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) İlçe Başkanı Barbaros Turna bafra55.net muhabirine yaptığı açıklamalarındaa, Tekstil sektörünün canlanacağını, ve Çin'in 2 ayda ürettiği tekstil ürünlerini Türkiye'nin 15 iş gününde ürettiğini açıkladı.
Turna, Türkiye’de 2019 yılını yüzde 0.4'lük sembolik bir büyüme ile 17.7 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaşarak kapatan sektör, kısa vadeli teslimat sürelerini içeren başta örme ve çorap gibi ürün gruplarında Avrupa piyasalarında önemli bir yer tutuyor. Çin ise başta dış giyim, hammadde, kadın hazır giyimi olmak üzere pek çok segmentte 170 milyar dolarlık ihracatla sektörü domine eden bir konumda yer alıyor. Yayılması engellenemeyen corona virüs salgınının ardından alternatif pazarlara yönelen H&M, Inditeks ve İngiliz Arkadia Grup gibi global ve diğer perakende devlerinin Türkiye'de fiyat soruşturmasına başladığına belirten sektör temsilcileri, 4 haftalık süre sonunda virüsün kontrol edilememesi durumunda yaklaşık 2-3 milyar dolarlık bir iş hacminin Çin'den Türkiye'ye kayacağına dikkat çekiliyor.
Çin, ucuz işçiliği, yüksek volümlü üretimi ve hammadde piyasasındaki hakimiyeti ile hem dünya hem de Türkiye'de tekstil ve hazır giyim sektörünün en önemli oyuncusu konumunda olduğunu da aktaran Başkan Barbaros Turna, Özellikle “basic” olarak tabir edilen elbise, tişört gibi ürün gruplarında global perakende devlerinin ilk tercihi olan Çin'de corona virüs salgını sonrasında alım gruplarının seyahatleri durmuş durumda. Çin'de üretilen ürünler için büyük alıcıların Türkiye'den fiyat istemeye başladığı söyleniyor. Siparişlere ilişkin son kararın henüz belli olmadığı “Salgın durumu 3-4 hafta daha uzarsa üretim denemeleri başlayabilir.
Çin'in bu alandaki toplam ihracatının 170 milyar doları bulduğuna dikkat çekersek, bunun yüzde 1'inin bile Türkiye'ye kayması durumunda önemli bir katkı sağlayacağı ve Sadece Bafra’da değil tüm Türkiye’de gerekli ilişkilerin kurulması halinde hem Tekstil Üreticilerine hem de ülkemize ciddi bir para girdisinin sağlanacağı aşikardır. Bafra’da yaklaşık bin 500, 2 bin arası İşçi çalıştırarak Bafra ekonomisine katkı sağlayan Tekstil firmalarımıza sağlanacak bu katkı aynı zaman da daha da fazla işçi çalıştırmasına sebep olacak olması açısından bu konuyla ilgili üzerimize düşen her türlü görevde de yanlarında olmak isteriz" dedi.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.