
Bafra'da yok olan tarih mirasını göreniniz duyanınız var mı?
Bir millet geçmişine sahip çıkmalı ki ülkesine sahip çıksın. Geçmişi olmayan toplumların geleceği olamaz.
Bu gerçek bugün orta doğu ülkelerinde çok net bir şekilde ortada .Biz Ulus olarak var olanı korumak ve daha sonraki kuşaklara aktarmak zorundayız eserler sadece fiziksel değil mekansal ve duygusal olarakkorunmalı daha sonraki kuşaklara aktarılmalıdır. Bir çeşmeden bahsederken taşı değil taşa ruh veren o geçmişi ve geçmişte yaşanan hikayeleri de gelecek kuşaklara aktarmak gerekir.
Bafra'da yok olan değerlerden biri de Kadı çeşmesidir .1778 de Sahibül Hayrat Kadı Ali Efendi tarafından yaptırılan Çeşme Tekel Caddesi, Alaçam Caddesi ve Bulvar yolunun kesiştiği noktada yer almaktadır. Kitabesinde içene afiyet geçene selamet sahibul hayrat vel hasenat Kadı Ali Efendi kıldı vasiyet Rumi 1194 yazmaktadır. Bafralılar buradan su içenin Bafra'dan ayrılmayacağına İnanır.
Gelin görün ki Çeşmenin üzerinde 3 adet yön tabelası bulunmaktadır 1979'da belediye tarafından restore edilmiş ve tam ortasında restore edildiğine dair çirkin bir mermer bulunmaktadır Çeşmenin sadece orijinal olan tek tarafı kitabesi dir ve Çeşme İçler acısı bir durumdadır ve bakıma kesinlikle muhtaçtır kısa süre önce sosyal medyada yapmış olduğumuz çalışmalar neticesinde Kadı Çeşmesi üzerindeki 3 tane yön tabelası Bafra Belediyesi tarafından kaldırılmıştır.
Hüseyin Bey Çeşmesi
Hüseyin Bey Çeşmesi altıgen planlı köşelerde burmalı sütunlar altı yüzünde üzeri bitki motifleriyle süslü zarif bir çeşmedir. Gençlik Caddesi üzerinde yer almaktadır kitabesinde bafra eşrafından Kazan hacı Abdurrahman ağanın mahdumu merhum Hüseyin Bey eseri H.1327 M.1909 yazmaktadır bu Çeşmenin önünde de hala Büyükşehir Belediyesi'ne ait yön tabelaları bulunmaktadır. Tabelalar adeta eseri bir ahtapot gibi kaplamış ve o güzel görüntüsünü yok etmiştir .Bu tabelalar, buradan kaldırılıp daha uygun bir yere takılmalıdır
Taşlı Çeşme
Hacınabi Mahallesi ile Tabakhane Mahallesi'nin birleştiği yere yakın Hacı İzzet ağa Sokağı'nın başında yapılmış bir Çeşme dir üzerindeki yazıdan Dergahı Ali Kapucu başlarından Bafra Ayanı Hazinedarzade Necabetlü Hamdi Efendi Hazretleri tarafından 1840 yılında yaptırıldığı anlaşılmaktadır ama bugün harabe halinde adeta Çeşme görmezden gelinmiş durumdadır.
İşte Bafra daki tarihi eserlerinin birkaçının son durumu, televizyon dizilerindeki tarih dizilerini izleyerek ne kadar çok tarihi sevdiğimizi ortaya koyuyoruz ama sahip çıkmaya gelince hiçbir şey yok. Bafra daki tarihi eserler yok oluyor göreniniz duyanınız var mı?
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.