
BAFRA’DA " GENÇİZ PROJESİ " KARİYER GÜNÜ TOPLANTISI
Bafra İsmail Ahıskalı Mesleki Eğitim Merkezince hazırlanan, Bafra Ticaret ve Sanayi Odasının ortağı olduğu “Gencim, Enerjiğim, Nitelikliyim, Çalışkanım, İstihdamım Zenginliktir(GENÇİZ)" projesinin kariyer günü toplantısı yapıldı.
Bafra İsmail Ahıskalı Mesleki Eğitim Merkezi’nce hazırlanan, Bafra Ticaret ve Sanayi Odası’nın ortağı olduğu “Gencim, Enerjiğim, Nitelikliyim, Çalışkanım, İstihdamım Zenginliktir(GENÇİZ)" projesinin kariyer günü toplantısı yapıldı.
Bafra Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) ve Bafra İsmail Ahıskalı Mesleki Eğitim Merkezi tarafından hazırlanan "Gencim, Enerjiğim, Nitelikliyim, Çalışkanım, İstihdamım Zenginliktir" projesi bilgilendirme toplantısı düzenlendi.
Bafra İsmail Ahıskalı Mesleki Eğitim Merkezi tarafından uygulanmakta olan ÇSGB AB ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı sektörel yatırım alanlarında genç istihdamının desteklenmesi hibe programı çerçevesinde hazırlanan "Gencim, Enerjiğim, Nitelikliyim, Çalışkanım, İstihdamım Zenginliktir Projesi ’’ kariyer günü toplantısı Bafra Öğretmenevi toplantı salonunda yapıldı.
Program saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başladı.
İsmail Ahıskalı Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Ayhan Kandazoğlu proje hakkında bilgilendirme konuşması yaptı. Kandazoğlu,’’ Genç istihdamın desteklenmesi hibe duruyu kapsamında İsmail Ahıskalı Mesleki Eğitim Merkezi ve Bafra Sanayi ve Ticaret Odası ile birlikte hazırlanmış projemiz yaklaşık 294 bin 643 euro hibe bütçeli. Yüzde 90 Avrupa Birliği tarafından bu hibe karşılanıyor. Faydalarını düşündüğümüz zaman o genç neslin enerjisine toplumun ve ülkenin ihtiyacı var. KOSGEB onaylı girişimcilik eğitimi ve bunların arzu ettiği, özellikle toplumumuzda, çevremizde ihtiyaç duyulan mesleklerde girişimci olarak yetiştirilmeleri için el ayak olmak istiyoruz. Yaptığımız projelerle iki yılda toplamda 520 bin euro gibi bir hibe kazandırdık.” dedi.
Bafra TSO Yönetim Kurulu Başkanı , TOBB AB Uyum Komisyon Başkanı Göksel Başar yaptığı konuşmada,’’ Projenin finansmanı AB formlarından karşılanıyor. Ülkemizin kalifiye elaman ihtiyacı her geçen gün artmaktadır. Bu bağlamda bu projenin çok faydalı olacağına inanıyorum. Bafra’mızda var olan iki organize sanayi bölgemizde gelecek dönemlerde girişimci ve nitelikli elamana ihtiyaç duyulacaktır."diyerek sözlerini tamamladı.
Başar toplantıda bulunan genç öğrencilere iş hayatı ve çalışmalar hakkında da öğütlerde bulundu.
Konuşmaların ardından Bafra Lokum Evi İşletme Sahibi Yılın Başarılı Girişimci İş Kadını Ödül sahibi Nezahat Şahin ile SEMTEKS Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kurt başarı öykülerini anlattı.
Bafra Lokum Evi İşletme Sahibi Yılın Başarılı Girişimci İş Kadını Ödül sahibi Nezahat Şahin konuşmasında,’’Bafra’nın Yakıntaş köyünde doğdum. Köyde büyümenin artılarını, ailede sorumluluk almayı, güvenmeyi, güvenilmeyi, onure edilmeyi yaşayarak büyüdüm.İlkokulu bitirdikten sonra ‘Kolunda bileziği’ olsun adına Kız Enstitüsüne verildim. Öğreneceğim her şey önümdeydi. Dikiş, yemek, nakış… Ama ben yemek yapmayı seviyordum. Aynı okulun lisesine başladığımda adı Kız meslek lisesi olmuştu, mutfak bölümünü istememe rağmen dikiş bölümünü tercih etmek zorunda kaldım. Çünkü yemek pişirmek iş olarak görülmüyordu. Kadın o işi zaten yapıyordu. Çocukluğumdan beri hamur yoğurmak, açmak benim için bir oyundu. Dikiş bölümünü zorunlu olarak seçtiğim halde sipariş derslerinde en güzel dikişleri dikiyor ve harçlığımı çıkarıyordum. Sevgili Öğretmenim Seçkin Tütüncü bana öyle güzel güven veriyordu ki; öğretmenime de kıyafetler dikiyordum çok beğeniyordu. Öğretmenime de SELAM OLSUN…
Lise bitince Halk Eğitim, Kız Meslek Lisesi mezunlarını usta öğretici olarak göreve çağırdı. Böylece resmi görevime başladım. Bu arada Anadolu Üniversitesi Ev ekonomisi bölümünü bitirdim. Bir taraftan dikiş atölyemi kurdum. Kişiye özel tasarımlar yapıp fark yaratacak kıyafetler dikiyordum. Çalıştığım süre boyunca ürettiklerimi sandığa koymak değil, sandıktakileri gün yüzüne çıkarmak ilkem oldu. Yılsonu sergilerimi bu güzelliklerle açtığıma inanıyorum. Kurs öğrencilerime, yaptıklarını değerlendirmeyi de öğretiyor, kendi imkânlarımla onlara da pazar yaratıyordum. Aile ekonomisine katkıda bulunmanın zevkini tadıyorlardı. Kurs öğretmeni olarak 30 yıl çalıştım. Evime katkıda bulunarak 2 kız çocuğumu büyüttüm, okuttum. Okutmaya da devam ediyorum.
Hayallerime sıra geldiğinde, Çocukluğumda babaannem ile mısır koçanından yaptığımız zembilleri, sepetleri yaşatmak istedim. İl Özel İdaresinin Avrupa Birliği’ne proje hazırladığını duydum. Proje düşüncemi zembilime koyup İl Özel İdaresi’nin kapısını çaldım. Zembil projem 2 yılın sonunda kabul edildi. Avrupa Birliği Zembil Proje’si Koordinatörü olarak göreve başladım ve başarıyla tamamladım. Bu proje çocukluk düşlerimin yolunu açtı.
Zembile nokul,lokum koyup Samsun’umuzu Bafra’mızı; ülkeme ve dünyaya tanıtmak istiyordum. Bunun için maddi gücüm de yoktu. Kosgeb’in bayan girişimcilere yardımcı olduğunu öğrendim. Bu bana büyük bir heyecan verdi. Kosgeb işyeri açma düşüncemi destekledi. Bafra Kaymaklı Lokumevi adıyla işyerimi açtım. İş-Kur ve Kosgeb’ten aldığım destekler bana kanat oldu. Çok teşekkür ediyorum.
Lokumevi de çocukluk düşümdü. Büyükbabamın getirdiği lokumları bir gün ben de yapabilirim
hayalimin gerçekleştirme zamanıydı. Bafra’mıza ait üç yöresel ürünü nokul, lokum ve zembili artık herkes tanıyacaktı. 7 yıldır bu tanıtımı yapıyorum. İlk olarak Almanya Nürnberg Ekoloji Fuarı, Antalya Yöresel Ürünler Fuarı, İstanbul ve Bursa’da Samsun tanıtım günleri, İzmir, Samsun ve Barselona gıda fuarlarında ürünlerimi tanıttım.
Bafra Kaymaklı Lokumevi açıldığı günden beri öğrencilerim çalışma arkadaşlarım oldu. Çünkü kadın üretmeliydi. Yıllardır bunu işlemiştik. Ben çalışarak çocuklarımı okutuyordum. Lokumevi çalışanları da daha çok çocuk okutacak. 7 yılda tanınmak ve başarmak sevgi, saygı ve özveri gerektiriyor. Çalışanlarımın hepsi arkadaşım, üretmek ekip işi. Hepsine teşekkür ediyorum. Bafra Lokumevi olarak ilk hedefimiz hijyene dikkat ederek lezzeti sevgiyle sunmak.İşyerimin çalışıp büyümesinde bana yardımcı olan yerelde, Bafra Kaymakamlığı, Bafra Belediyesi, Bafra Ticaret Sanayi Odası, Bafra Ziraat Odası, Bafra Esnaf ve Sanatkarlar Odası, Sivil Toplum Örgütleri, Samsunlular, Bafralılar, dostlar, tüm illerden tadımızı duyanlar, başka ülkelerden adımızı duyanlar bize destek oldular. Herkese minnet ve şükranlarımı sunuyorum. Daha çok kadın çalışanı istihdam ederek ve daha da büyüyerek karşınıza çıkmaya söz veriyorum. Tüm kadınlara, hayallerinizin peşinden koşun diyorum. Saygılarımı sunuyorum.’’dedi.
Konuşmalardan sonra Bafra Lokum Evi İşletme Sahibi Yılın Başarılı Girişimci İş Kadını Ödül sahibi Nezahat Şahin ile SEMTEKS Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kurt’a plaket takdimi yapıldı.
Bafra Toplantı ve Davet Merkezi Orkide Salonu’nda yapılan toplantıya Bafra Belediye Başkan yardımcısı İsmail Kurt, Bafra TSO Yönetim Kurulu Başkanı Göksel Başar , Belediye Meclis Üyeleri, AYNADER Dernek Başkanı Yüksel Fincan, Bafra İlçe Milli Eğitim Müdür Şube Müdürü Yüksel Aydın, Banka Müdürleri, Bafra Halk Eğitim Merkez Müdürü Yalçın Ak, İşkur Bafra Hizmet Merkezi Müdürü Yakup Ergenlik, Okul Müdürleri, Öğretmenler, Öğrenciler, sivil toplum kuruluşları katıldı.
Toplantı katıımcılar, konuşmacılara çeşiti sorular yönelttiler.
Toplantının sona ermesinin ardından katılımcılara yöresel yiyecekler ikramedildi. Etkinlik toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.
Oktay ZERRİN- Bafra
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.