Bafra’da 1.ci Ahilik Haftası Programı Düzenlendi
64 Yıllık Torna Ustası Bilal Kurumahmut Bafra’da Yılın Ahisi SeçildiSamsun’un Bafra ilçesinde faaliyette bulunan Bafra Madeni Sanatkarlar Odası tarafından ilk defa ‘’Ahilik Haftası’’ programı düzenlendi.
64 Yıllık Torna Ustası Bilal Kurumahmut Bafra’da Yılın Ahisi SeçildiSamsun’un Bafra ilçesinde faaliyette bulunan Bafra Madeni Sanatkarlar Odası tarafından ilk defa ‘’Ahilik Haftası’’ programı düzenlendi.
İlk olarak Bafra Madeni Sanatkarlar Odası Başkanı Hurşit Tulum ve yönetimi tam kadro Bafra Mehteran Takımı ile birlikte Büyük Sanayi Sitesi ve Kızılırmak Sanayi Sitesi içerisinde marşlar eşliğinde bir gezi yaparak sanayi esnaflarını Ahilik programına davet ettiler.
Daha sonra ise Bafra Madeni Sanatkarlar Odası Hizmet Binasında Ahilik Haftası programı yapıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından Bafra Mehteran Takımı marşları ile protokol ve davetlilerden büyük alkış aldı.
Bafra Madeni Sanatkarlar Odası Başkan Hurşit Tulum yaptığı konuşmada,’’Ahilik’’ cömertlik, yardımseverlik, dayanışma, dürüstlük, samimiyet ve insana sevgidir dedi.
Başkan Hurşit Tulum; ''Ahilik’’ cömertlik, yardımseverlik, dayanışma, dürüstlük, samimiyet ve insana sevgidir
Samsun Bafra Madeni Sanatkarlar Odasın’dan Ahilik Kültür Haftası ve Esnaf Bayramı Etkinliğinde konuşan Hurşit Tulum; ‘’ Ahilik’’ cömertlik, yardımseverlik, dayanışma, dürüstlük, samimiyet ve insana sevgidir.
Dünyada eşi benzeri olmayan Usta- Çırak ilişkisi toplumsal dokumuzun en değerli unsurlarından biridir. Hepimiz, sanayi de ya da esnaflıkta çırak olarak başladık. Usta - Çırak ilişkisinde yalnızca bir zanaat ya da ticareti değil, aynı zamanda hayatı, ekonomiyi, insan ilişkilerini ahlaklı olmayı öğreniriz.
Ustalarımız bize sadece meslek değil insanlığın önemini öğretir. Esnaf sadece alım satım yapan, ticaretle uğraşan kişiler değildir. Esnaf sokağımızın bekçisi, mahallemizin gözü kulağı, vijdanıdır. Hepimizin, evimizin anahtarını gönül rahatlığıyla teslim ettiği insanlar esnaflarımızdır. Onlar, güvenin, dürüstlüğün, samimiyetin sembolüdür.
Ahilik kültürü köprü görevi görüyor ve derin değerlere sahip çıkıyor. Bu değerlerin sadece bir meslek disiplini değildir. Aynı zamanda toplumsal öğretidir.Ahilik Teşkilatının esasları; cömertlik, yardımseverlik, dayanışma, dürüstlük, samimiyet ve insana sevgidir.
Yaklaşık 1205 yılında kurulan Ahilik Teşkilatının esasları; cömertlik, yardımseverlik, dayanışma, dürüstlük, samimiyet ve insana sevgi olarak özetleyebiliriz. Bu değerler, yüzyıllardır yaşatılmakta ve halen manevi değerlerimizi geleceğe taşıyan bir köprü görevi görmektedir.
Ahilik kültürünün; köklü geleneği anmak, gelecek nesillere aktarmak için önemli bir sorumluluğumuz olduğunu ve hep birlikte, ahiliğin bizlere öğrettiği değerleri yaşatmak ve toplumsal dayanışmayı güçlendirmek için el birliği ile çalışmalıyız.’’dedi.
Samsun İl Ticaret Müdürü Kürşat Topçu, Bafra Belediye Başkanı Hamit Kılıç, Bafra Kaymakamı Dr. Mustafa Altınpınar yaptıkları konuşmalarda Bafra’da ilk olarak 1.cisini düzenledikleri Ahilik Haftası dolayısı ile Bafra Madeni Sanatkarlar Odası Başkanı Hurşit Tulum ve yönetimine teşekkür ederek, Ahiliğin önemi hakkında birer konuşma yaptılar.
Bafra İsmail Ahıskalı Mesleki Eğitim Merkezi öğretmen ve öğrencileri tarafından hazırlanan Temsili Şed Kuşatma Töreni yapıldı.
Bafra’da Yılın Ahisi seçilen 64 Yıllık Torna Ustası Bilal Kurumahmut’a ahilik kaftanı ve Şed giydirilmesi töreni düzenlendi.
Bafra Kaymakamı Dr.Mustafa Altınpınar, Bafra Belediye Başkanı Hamit Kılıç, Samsun İl Ticaret Müdürü Kürşat Topçu, Bafra Madeni Sanatkarlar Odası Başkanı Hurşit Tulum yılın Ahisine Kaftanını giydirerek, Şed kuşattılar. Plaket sunumu gerçekleşti.
Programın diğer bölümünde ise Bafra’da geçmişten günümüze emek vermiş ,değer katmış, ustalar yetiştirmiş, emektar ustalar arasından seçilen yılın ustalarına plaket takdimi yapıldı.
Bafra Esnaf Kefalet Kooperatifi Başkanı Metin Genççakır’a da emeklerinden dolayı plaket verildi.
Anı fotoğraflarını çekiminin ardından program sona erdi.
Bafra’da 1.ci Ahilik haftası programına ayrıca Bafra Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Tarık Erol, Bafra Ticaret Odası Meclis Başkanı Hakan Yıldırım, Bafra Kızılırmak Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Ahmet Yılmaz ve yönetimi , Samsun Madeni Sanatkarlar Odası Başkanı Eyüp Aydın, sivil toplum örgütü temsilcileri, oda başkanları, daire müdürleri, siyasi parti temsilcileri ile çok sayıda sanayi esnafı ve davetliler katılım sağladı.

Bafra’da Bir İlk Gerçekleşti Ahilik
64 Yıllık Torna Ustası Bilal Kurumahmut Bafra’da Yılın Ahisi SeçildiSamsun’un Bafra ilçesinde faaliyette bulunan Bafra Madeni Sanatkarlar Odası tarafından ilk defa ‘’Ahilik Haftası’’ programı düzenlendi.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.