Bafra halkı kara cumartesi gününe uyanmıştır.
Cumhuriyet Ortaokulu bahçesindeki çam ağaçları, okul bahçesine 24 derslik yeni bir okul binası yapılmak istenildiği için kesilmiştir.
Bafralıların tepkisini almamak için kesilme işlemi cumartesi gününe denk getirilmiş ve insanlarımız kara cumartesiye uyanmak zorunda bırakılmışlardır.
“Ortaokul bahçesine 5 katlı ortaokul yapılıyor” Cumhuriyet ortaokulu ilçemizin en eski ve köklü okullarından birisidir. Yıllar önce tek bina olarak tasarlanmış okula, zaman içinde yetersizliğin görülmesi ile ek binalar yapılmıştır. Şimdi yapılması planlanan ek bina değil, devasa büyüklükte yeni bir okul projesidir. Yapılmak istenen bu yeni okul binası ile birlikte bahçenin çok büyük bir kısmı betonlaşacaktır. Okul bahçesinde kesilen ağaçların yanı sıra yeniden kesilecek ağaçlarla birlikte büyük bir alan oyun bahçesi olmaktan çıkıp betonlaşmaya terk edilmiş olacaktır. Yapılmak istenen bina, bodrum katı ile birlikte 6 kat olup, okulun öğrencilerin yaşam merkezi olmasından çok uzaktır.
”Okullar Hayat Olsun’’ M.E.B.projesi kapsamında, okulların çevrenin kullanımına daha elverişli hale getirilmesi gerekirken, çevreyle olan bağları daha da kesilmek istenmektedir. Öğrencilerin okuldaki eğitimlerinin dışında da okul bahçelerini kullanmaları için sözde projeler üreten Milli Eğitim Bakanlığı sınıfta kalmıştır. Kendi ürettiği proje ile çelişir bir şekilde okul bahçesine devasa büyüklükte yeni bina yapmak istemektedir. Üstelik bu durum sadece Cumhuriyet Ortaokulu bahçesi için değil, Bafra da ki bazı diğer okullar içinde söz konusudur.
Okullarımızın eğitim standartları yönünden gereken yeterliliği sahip değilken var olan okullarımızın bahçelerine, yeni okul binaları ve yeni eklentiler yapmak eğitim-öğretim ortamlarımız olan okullarımızın daha da niteliksiz hale gelmesine neden olacaktır.
‘’Adrese dayalı kayıt sistemi’’ mümkün olmayacaktır. İlçemizin nüfus yoğunluğu artan bazı mahallelerinde okullaşma sorunu varken, yeni okul projesinin mevcut okul bahçesine yapılmak istenmesi de ikametgâha dayalı kayıt sistemine, aykırı bir durumdur. Bilinmektedir ki, birçok veli çocuğunu kayıtlardan önceki dönemde Cumhuriyet Ortaokuluna kayıt yaptırabilmek için geçici ikametgâh değişiklikleri yapmaktadır. Oysa yapılması gereken, mahallelerimizde olan mevcut okullarımızın ve gelişen mahallelere yapılacak yeni okulları nitelik yönünden geliştirmektir.
‘’Oyun bahçesi’’ Yeterli olmayacaktır. Yapılacak yeni okul binası eski okul ile birlikte düşünüldüğünde 40 derslikli büyük bir okul oluşacaktır. 34 kişilik sınıf mevcutlarını düşündüğümüzde, okul bahçesinde aynı anda 1360 öğrenci olacaktır. Daraltılmış okul bahçesinde bu öğrencilerimiz oyunlarını oynayacakları alan bulamayacaklardır.
‘’Trafik sorunu’’ yaşanacaktır. Bir bölgeye bu kadar öğrenciyi yığmak ulaşım sorununu artıracaktır. Okulların giriş-çıkış saatlerinde, öğrencileri almak isteyen servislerden kaynaklı izdiham oluşacaktır. Bu izdihama çocuklarını almak için okul önlerine araçlarıyla gelen velileri de düşündüğümüzde çok büyük bir karmaşa ortaya çıkacaktır. Trafik sorunu yaşayan ilçemize yeni bir sorun daha eklenmiş olacaktır. Herkesin oturduğu mahalleden başka mahalleye/okula gitmesi ne kadar doğrudur? Ekonomik maliyeti hesaplanmış mıdır? Şehrin ortasına yapılan bu kadar kamu binasının aynı bölgede olması doğru mudur? Gibi sorunlarda tartışma konusudur.
‘’Başka bir okul mu’’ Bir kaygımız da Cumhuriyet Ortaokulu’nun bahçesine yapılacak yeni okul binasının tamamlandıktan sonra başka bir okul adı altında hizmet etmesi yönünde tahsis edileceği ile ilgili düşüncemizdir. Nedeni, projede yeni okul binasının önünde büyük bir tören alanı tahsis edilmesidir. Bu yeni tören alanı için de kalan ağaçların kesilmesi gerekmektedir. Yeni bina Cumhuriyet Ortaokulun olacaksa ikinci bir tören alanına niçin ihtiyaç duyulmaktadır?
‘’Görüşlerimiz alınmadı‘’ Biz eğitim çalışanlarının görüşlerinin alınmaması nedeniyle okul bahçesine yeni bina yapılması projesini basın aracılığıyla öğrenmiş bulunmaktayız. Eğitim-Sen olarak öğrendiğimiz günden bu yana önce İlçe Milli Eğitim Müdürü ile görüşülmüştür. Alınan okul projesi kararının önceki dönemden bugüne geldiği ve projenin uygulama yetkisinin bundan sonraki süreçte Bafra Milli Eğitim Müdürlüğü’ne ait olmadığı anlaşılmıştır. Konu daha sonraki süreçte Sendika avukatlarımızla görüşülmüş ve idari dava açma konusunda girişimlerimiz devam etmektedir. Samsun Mimar ve Mühendisler Odasına okul bahçesine yeni okul binası yapılması durumu iletilmiştir. Bafra Belediye Başkanı Zihni Şahin ile yaptığımız görüşmede hassasiyetlerimiz ve okul bahçesinin betonlaştırılması ile ilgili kaygılarımız aktarılmıştır. Belediye Başkanı Zihni Şahin konuya hassasiyetlerimiz yönünden olumlu yaklaşmış ve yapabilecekleri girişimler yönünden notlarını almıştır.
‘’Bafra Belediyesi Meclisi göreve’’ Okullar çevreyle, doğayla bütünleşmelidir. Bafra Belediye Meclisimiz, şehrimizin imar izinleri ile ilgili kararlar alırken, okul bahçelerine yapılması düşünülen yeni okul binaları yapılmaması yönünde kararlar almasıdır. Okullarıyla daha modern bir Bafra için, alınmış kararlardan ise bir an önce vazgeçilmelidir. Yeni seçilmiş Bafra Belediyesi Meclisinden isteğimiz, bu yönde acil bir gündem toplantısı yaparak gelecek beş yıllık süreçte Bafralıların gururu olacak bir karara imza atmalarıdır.
Biz Eğitim-Sen`li eğitim emekçileri olarak okullarımızın yap-boz tahtası olmaktan çıkmasını ve eğitim-öğretim ortamlarına kalıcı politikalar üretilmesini istemekteyiz. Çocukların oyun bahçelerinin genişletilmesi gerektiği bir ortamda, daraltılmasına karşı çıkıyoruz. Bu proje bir an önce durdurulmalıdır. Kesilen ağaçların yerine okul öğrencileri ile birlikte yeniden ağaçlandırılma çalışması yapılmasıdır. Bu konuda sendika olarak her türlü desteğe hazırız.
Sendikamız Eğitim-Sen, süreci takip etmeye ve taraf olmaya devam edecektir.
Komu oyuna, saygılarımızla…
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.