19 Mayıs İlçesinde Tıbbi Bitki Üretimi ve İhracatı

Samsun’un 19 Mayıs ilçesinde Ekolojik Üreticiler Derneği tarafından işletilen kurutma ve işleme tesisi, 20 çeşit tıbbi bitkiyi işleyerek ihraç ediyor.

A+A-

Samsun’un 19 Mayıs ilçesinde Ekolojik Üreticiler Derneği tarafından işletilen kurutma ve işleme tesisi, 20 çeşit tıbbi bitkiyi işleyerek ihraç ediyor. Tesiste, başta defne yaprağı, salep, kekik, nane, ada çayı ve ekinezya olmak üzere birçok ürün işleniyor. Artan malzemeler ise yakıt olarak değerlendiriliyor.

Ekolojik Üreticiler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hakkı Karaman, 2014 yılında derneği kurduklarını ve kadın ağırlıklı 47 üye ile üretime başladıklarını belirtti. Karaman, “Ürünlerimizi alım garantili olarak üreticilerden alıyor ve tesisimizde işliyoruz. Şu ana kadar 19 Mayıs ilçesine yaklaşık 15-20 milyon lira kazandırdık. Tesisimizde 5’i sigortalı, 15’i mevsimlik olmak üzere toplam 20 kişiye istihdam sağlıyoruz” dedi.

Karaman, bu yılki hedeflerinin 1 milyon ücretsiz defne fidanı dağıtmak olduğunu belirterek, “Bölgemiz defne üretimi için çok uygun. Ücretsiz olarak fidan dağıtıyoruz ve alım garantisi veriyoruz. Bu yıl 200 ton yaş defne yaprağı almayı hedefliyoruz. Avrupa’nın defne yaprağı ihtiyacının büyük kısmı Türkiye’den karşılanıyor ve biz de bu işte önemli bir rol üstleniyoruz” diye konuştu.

Bölgedeki doğal bitkiler, ilgili kurumlardan alınan izinlerle orman köylüsü tarafından toplanarak işleniyor. Bu süreç, hem ekonomiye hem de doğaya katkı sağlıyor. 19 Mayıs ilçesinde faaliyet gösteren tesis, tıbbi bitkilerin gıda, kimya ve kozmetik sektöründe kullanımını destekleyerek büyük bir katma değer yaratıyor.19-mayis-ilcesinde-tibbi-bitki-uretimi-ve-ihracati-2.jpg19-mayis-ilcesinde-tibbi-bitki-uretimi-ve-ihracati-1.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.